Klasickým pokrmom z kelu sú závitky s mletým mäsom, ktoré doplníme vyškvarenou slaninou.
INGREDIENCIA
- 1 kel
- 650 g mletého mäsa
- 2 cibuľa
- 1 vajce
- 3 až 4 lyžice strúhanky
- 4 lyžice mlieka
- soľ
- 1 lyžica horčice plnotučné
- 1 lyžica sladkej mletej papriky
- mleté korenie
- olej
- 100 g slaniny
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
POSTUP
- Najprv si pripravíme kel, ktorý opláchneme, oberieme uvädnuté listy a pripravíme si listy podľa počtu porcií.
- Tie sparíme vo vriacej osolenej vode.
- Listy z vody zarobíme a necháme odkvapkať, pričom paličkou na mäso zľahka naklepeme rebrá pri listoch.
- Vezmeme mleté mäso, ktoré v mise zmiešame s nakrájanou cibuľou, strúhankou namočenou v mlieku, soľou, horčicou, vajcom, korením a mletou paprikou.
- Vypracujeme cesto az neho si vytvarujeme valčeky podľa počtu porcií, tie potom zabalíme do listu kelu.
- Aby sa nám balíčky nerozmotali, môžeme ich previazať niťou.
- V hrnci si orestujeme nakrájanú slaninu a cibuľu, pridáme zvyšok pokrájaného kelu.
- Osolíme, podlejeme vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka.
- Pridáme paradajkový pretlak, ochutíme soľou a korením.
- Vezmeme pekáčik, ktorý vymažeme olejom, na dno dáme podusený kel, na ňu vložíme kelové závitky.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút.
- Ako prílohu podávame varené zemiaky.