Karfiol, pór a modrý syr dohromady vytvára tú najluxusnejšiu kombináciu! Pokiaľ túžite po jednoduchom a zároveň netradičnom a chutnom jedle, ktoré si môžete uvariť kedykoľvek počas týždňa, potom si tento recept zamilujete!
INGREDIENCIA
- 2 veľké póry, okrájané a nakrájané na plátky
- lístky z niekoľkých vetvičiek tymiánu
- 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
- 40 ml olivového oleja, plus navyše na vymazanie formy
- 40 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 50 g syra s modrou plesňou (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
- 25 g strúhanky
- 10 g lúpaných mandlí
POSTUP
- Zapekaciu misku s objemom 1 liter ľahko vymažte olivovým olejom.
- Na panvici rozohrejte ešte trochu oleja a 15 minút smažte pór s lístkami tymiánu.
- Medzitým priveďte do varu ľahko osolenú vodu v hrnci.
- Pridajte karfiol do hrnca a varte 2 minúty.
- Karfiol sceďte a premiešajte s pórom, pridajte poriadnu štipku nastrúhaného muškátového orieška, okoreňte a potom vyklopte do misky.
- Rúru rozohrejte na 200 ° C (teplovzdušná rúra) alebo 180 ° C (plynová rúra).
- Na panvici rozohrejte 40 ml olivového oleja, vmiešajte múku a 1 minútu opekajte.
- Postupne vmiešajte mlieko, potom pridajte rozdrobený syr.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí.
- Ochutnajte, dokoreňte a potom nalejte na zeleninu.
- Nasypte strúhanku do olivového oleja a potom ju spolu s plátkami mandlí nalejte na zmes na zapekanie.
- Pečte 30 minút alebo dozlatista.
Nemôžete sa nabažiť talianskej kuchyne? Potom nezabudnite vyskúšať aj naše ďalšie recepty na gnocchi ! Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom. Je na vás, či halušky kúpite už hotové alebo si pripravíte svoje domáce podľa nášho návodu.