Zapekaný karfiol so syrom

Zapekaný karfiol so syrom

Luxusné krémové dekadentné jedlo, ktoré si môžete dať napríklad aj na keto diéte. Navyše je taak jednoduché! Vyskúšajte a uvidíte sami.

Ingrediencie

  • 1 veľký karfiol
  • 2 polievkové lyžice masla a ďalšie na panvicu
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 2 šálky strúhaného syra Gruyère
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžičky čerstvo nasekaného tymiánu
  • soľ a mleté čerstvé korenie podľa chuti
  • čerstvo nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190° Celzia a strednú zapekaciu misu vymažte maslom.
  2. Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou varte karfiol 3 minúty.
  3. Pomocou dierovanej lyžice preneste do misky s ľadovou vodou, aby sa ochladil.
  4. Sceďte a potom karfiol položte na plech vyložený papierovými utierkami, aby úplne vyschol.
  5. Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
  6. Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 1 minútu.
  7. Vmiešajte múku a varte, kým múka nezezlátne a nezačne bublať, ešte asi 1 minútu.
  8. Pomaly prilievajte mlieko a miešajte, kým zmes nezhustne.
  9. Varte do mierneho zhustnutia, asi 1 minútu.
  10. Vypnite sporák a pridajte 1 šálku gruyère, parmezán a tymián.
  11. Miešajte, kým sa syr nerozpustí, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
  12. Do pripravenej zapekacej misy pridajte asi polovicu karfiolu a potom zalejte polovicou smotanovej zmesi.
  13. Opakujte so zvyšným karfiolom a zmesou, potom pridajte zvyšnú 1 šálku Gruyère.
  14. Pečte dozlatista asi 25 minút.
  15. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Zapečený karfiol posypaný petržlenovou vňaťou servírovaný v zapekacej mise.
www.delish.com

Z zeleru sa dajú pripraviť aj ďalšie skvelé lahôdky. Preto pre vás máme pripravené recepty na nátierku z zeleru 7x inak!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.