Zaváraná fazuľa v tlakovom hrnci

Zaváraná fazuľa v tlakovom hrnci

Konzervovanie fazule je jednoduchý spôsob, ako si pripraviť rýchle jedlá vopred. Doma konzervovaná fazuľa chutí oveľa lepšie ako konzervovaná fazuľa z obchodu a ich zaváranie trvá približne rovnako dlho ako ich varenie. Urobte veľkú várku, ktorá na vás v špajze môže počkať celý rok.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g suchých fazule
  2. Voda
  3. Soľ

Postup

  1. Fazuľu vložíme do veľkého hrnca alebo misy a prelejeme ich studenou vodou
  2. Fazuľu takto necháme namáčať po dobu 12-24 hodín
  3. Musí byť vo vode úplne ponorené
  4. Po uplynutí dostatočnej doby, prebytočnú vodu zlejeme
  5. Fazuľu vložíme do veľkého hrnca s čerstvou vodou
  6. Vodu privedieme do varu a varíme 30 minút
  7. Medzitým si podľa návodu pripravíme tlakovú nádobu, v ktorej potom budeme fazuľu zavárať
  8. V kanvici na čaj si uvaríme vodu
  9. Keď sú fazuľa hotové, naberačkou s dierami ich preložíme do pripravených a dezinfikovaných zaváracích pohárov
  10. Fazuľu v pohároch zalejeme vriacou vodou a necháme 3 centimetrový priestor od hrdla pohára
  11. Hrdlá pohárov utrieme a zatvoríme viečkom
  12. Viečko dôkladne utiahneme a poháre naukladáme do tlakového hrnca
  13. Na tlakový hrnce naložíme veko, zaistíme jej a pokračujeme podľa návodu
  14. Poháre v tlakovom hrnci spracovávame 75 – 90 minút
  15. Po uplynutí tejto doby, hrniec vypneme a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu
  16. Potom jednotlivé poháre začneme vyberať a skontrolujeme ich tesnenie
  17. Poháre skladujeme na chladnom mieste

Fazuľa z domácej konzervy by mala v špajze vydržať 12-18 mesiacov, pokiaľ sú správne zavarené a uzavreté.

Hnedé fazule uvarené v tlakovom hrnci.
Zdroj: jessicagavin.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.