Konzervovanie fazule je jednoduchý spôsob, ako si pripraviť rýchle jedlá vopred. Doma konzervovaná fazuľa chutí oveľa lepšie ako konzervovaná fazuľa z obchodu a ich zaváranie trvá približne rovnako dlho ako ich varenie. Urobte veľkú várku, ktorá na vás v špajze môže počkať celý rok.
Čo budeme potrebovať
- 200 g suchých fazule
- Voda
- Soľ
Postup
- Fazuľu vložíme do veľkého hrnca alebo misy a prelejeme ich studenou vodou
- Fazuľu takto necháme namáčať po dobu 12-24 hodín
- Musí byť vo vode úplne ponorené
- Po uplynutí dostatočnej doby, prebytočnú vodu zlejeme
- Fazuľu vložíme do veľkého hrnca s čerstvou vodou
- Vodu privedieme do varu a varíme 30 minút
- Medzitým si podľa návodu pripravíme tlakovú nádobu, v ktorej potom budeme fazuľu zavárať
- V kanvici na čaj si uvaríme vodu
- Keď sú fazuľa hotové, naberačkou s dierami ich preložíme do pripravených a dezinfikovaných zaváracích pohárov
- Fazuľu v pohároch zalejeme vriacou vodou a necháme 3 centimetrový priestor od hrdla pohára
- Hrdlá pohárov utrieme a zatvoríme viečkom
- Viečko dôkladne utiahneme a poháre naukladáme do tlakového hrnca
- Na tlakový hrnce naložíme veko, zaistíme jej a pokračujeme podľa návodu
- Poháre v tlakovom hrnci spracovávame 75 – 90 minút
- Po uplynutí tejto doby, hrniec vypneme a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu
- Potom jednotlivé poháre začneme vyberať a skontrolujeme ich tesnenie
- Poháre skladujeme na chladnom mieste
Fazuľa z domácej konzervy by mala v špajze vydržať 12-18 mesiacov, pokiaľ sú správne zavarené a uzavreté.