Zavárané černice s brandy

Zavárané černice s brandy

Na týchto mäkkých lesných plodoch je jednoducho niečo hrejivé, čo nás láka najmä v chladnom zimnom období. Je to možno preto, že dozrievajú v najteplejšej fáze leta a pri ich ochutnaní sa v myšlienkach späť do leta vraciame.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g černíc
  2. 400 g černíc
  3. 50 ml vody
  4. 200 ml vody
  5. 200 g cukru
  6. Celá škorica
  7. 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
  8. Lyžička muškátového orieška

Postup

  1. Pripravíme si vopred sterilizované alebo úplne nové poháre na zaváranie
  2. Dajte prednosť tým, ktoré majú závitové zatváranie
  3. 200 g černíc vložíme do menšieho hrnca a roztlačíme ich šťouchadlom na zemiaky
  4. Pridáme 50 ml vody a zmes privedieme do varu
  5. Varíme asi 2 minúty
  6. Potom černice precedíme cez sito a zachytenú dužinu vyhodíme
  7. Vo vedľajšom hrnci privedieme do varu 200 ml vody s cukrom, škoricou a muškátovým orieškom
  8. Varíme asi 5 minút a potom pridávame 400 g černíc, brandy a scedenú černicovú šťavu
  9. Pokračujeme vo varení a nepretržitom miešaní, aby sa černice prehriali
  10. Miešame ale opatrne, aby sa černice príliš neroztlačili
  11. Pomocou dierovanej naberačky umiestnime povarené černice do zaváracích pohárov, ale neplníme ich až po okraj
  12. Pomocou naberačky na ne nalejeme horúci černicový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový priestor od okraja pohára
  13. Pohár utrieme, zatvoríme jej viečkom a tesne utiahneme
  14. Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť

Černice zavárania zjemnia, takže sa zbavia svojej typickej trpkosti. Dajú sa použiť ako doplnok s ochutením bieleho jogurtu, palaciniek, lievancov alebo ako poleva k vanilkovej zmrzline.

Sladká zaváraniny z čiernych bobúľ a kvalitné brandy.
Zdroj: bakingamoment.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.