Na týchto mäkkých lesných plodoch je jednoducho niečo hrejivé, čo nás láka najmä v chladnom zimnom období. Je to možno preto, že dozrievajú v najteplejšej fáze leta a pri ich ochutnaní sa v myšlienkach späť do leta vraciame.
Čo budeme potrebovať
- 200 g černíc
- 400 g černíc
- 50 ml vody
- 200 ml vody
- 200 g cukru
- Celá škorica
- 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
- Lyžička muškátového orieška
Postup
- Pripravíme si vopred sterilizované alebo úplne nové poháre na zaváranie
- Dajte prednosť tým, ktoré majú závitové zatváranie
- 200 g černíc vložíme do menšieho hrnca a roztlačíme ich šťouchadlom na zemiaky
- Pridáme 50 ml vody a zmes privedieme do varu
- Varíme asi 2 minúty
- Potom černice precedíme cez sito a zachytenú dužinu vyhodíme
- Vo vedľajšom hrnci privedieme do varu 200 ml vody s cukrom, škoricou a muškátovým orieškom
- Varíme asi 5 minút a potom pridávame 400 g černíc, brandy a scedenú černicovú šťavu
- Pokračujeme vo varení a nepretržitom miešaní, aby sa černice prehriali
- Miešame ale opatrne, aby sa černice príliš neroztlačili
- Pomocou dierovanej naberačky umiestnime povarené černice do zaváracích pohárov, ale neplníme ich až po okraj
- Pomocou naberačky na ne nalejeme horúci černicový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový priestor od okraja pohára
- Pohár utrieme, zatvoríme jej viečkom a tesne utiahneme
- Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť
Černice zavárania zjemnia, takže sa zbavia svojej typickej trpkosti. Dajú sa použiť ako doplnok s ochutením bieleho jogurtu, palaciniek, lievancov alebo ako poleva k vanilkovej zmrzline.