Sterilovaná zelenina sa hodí na rôzne príležitosti, či už ako príloha k mäsu, surovina na prípravu pokrmov, ale aj ako ozdoba napríklad na slanú tortu. Skúste si podobným spôsobom pripraviť aj tieto krásne červené plody.
Ingrediencie:
- 5 a 1/2 kg zrelých paradajok
- 4 čajové lyžičky morskej soli
- 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy (ideálne kupované vo fľaši)
- 4 sterilizované poháre s objemom 1 liter + viečka s bezpečnostným uzáverom
Postup:
- Dáme variť veľký hrniec vody a na spodok každej rajčiny urobíme nožom krížik, aby šla neskôr šupka lepšie stiahnuť.
- Zrazu alebo po častiach vhodíme paradajky a necháme zhruba minútu variť, aby sa šupka začala zaťahovať. Potom preložíme do studenej vody, tým sa uvoľní.
- Všetky paradajky postupne zbavíme šupky a vyrežeme tvrdú časť od stopky.
- Olúpané paradajky dôkladne natlačíme do pohárov tak, aby hore zostala medzera 1,5 – 2 cm.
- Do každého pohára pridáme lyžičku soli a 1 lyžicu citrónovej šťavy.
- Zaistíme viečkami a dôkladne zatiahneme.
- Pripravíme si zavárací hrniec, naukladáme doň dobre uzavreté poháre a necháme 45 minút zavárať.
- Potom vyberieme poháre na tepelne odolný povrch, zakryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí skontrolujeme, že sú poháre dobre uzavreté a označíme ich dátumom zavarenia.
- Uložíme na chladné, tmavé miesto, vďaka čomu si túto pochúťku vychutnáme až jeden rok.