Nie vždy je čas na varenie a preto sa vám bude hodiť mať doma už predpripravené mäso. Nakladanie do pohárov je asi ten najčastejší variant, poďme sa na ňu teda pozrieť!
Budete potrebovať
- bravčové mäso – záleží na vašom výbere
- prevarenú vodu alebo bravčový vývar
- masť na vymazanie pohárov
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
- Medzitým si dajte variť bravčový vývar a nechajte vychladnúť.
- Bravčové mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo však ponechajte).
- Nakrájajte mäso na kocky – 2 x 2 centimetre, nasoľte, oprite a vložte do chladničky na 24 hodín odležať.
- Nasledujúci deň zaváracie poháre vymažte škvarenou masťou.
- Pamätajte na to, že poháre musia byť čisté a suché – neutierajte ich utierkou, nechajte ich voľne vysušiť.
- Mäso vkladajte do pohárov tak, aby bolo naozaj na sebe natlačené – podsypávajte trochou soli, tým mäso zakonzervujete.
- Surové mäso vkladajte do polovice pohára a do ¾ pohára dolejte studený mäsový vývar.
- Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zaviečkujte.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali – najlepšie 1 centimeter od seba.
- Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov jednu hodinu.
- Akonáhle je hotovo, poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
- Druhý deň pohára znova povarte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňov.
- Po uvarení poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
- Skladujte pri chladnej teplote v tmavom mieste.
Pripravili sme si pre vás aj tie najlepšie recepty a tipy na zaváranie surového mäsa . Vyskúšajte varianty nakladania do pohárov, v rúre, ale aj do plechoviek.