Inšpirujte sa týmto luxusným receptom na nakladanú cuketu s paradajkami a kôprom. Je jednoduchý a úplne vynikajúci!
Budete potrebovať
- 1,5 kg cukety
- 1 ½ kg paradajok (paradajky)
- 2 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 malých kôprových vetvičiek
- 8 šálok vody
- 1 šálka cukru
- 1 šálka octu
- 2 ½ lyžice konzervačnej soli
- 2-3 veľké bobkové listy
- 6 guličiek čierneho korenia
Postup prípravy
- Než začnete, je potrebné sterilizovať všetky potrebné poháre na zaváranie – vrátane viečok.
- Cuketu riadne umyte, očistite a nakrájajte ju na kolieska.
- Paradajky zbavte stonky, opláchnite ich a nakrájajte na polovice či štvrtiny.
- Ďalej si pripravte cibuľu s cesnakom – taktiež nakrájajte na kolieska.
- Pripravte si nálev – vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, cukor, ocot a soľ – nechajte prejsť varom.
- Do každého pohára vložte cukety s nakrájanými paradajkami – pridajte po troche cibuľu, korenie, kôpor, bobkový list, cesnak.
- Dolejte nálevom a okraje pohárov utrite.
- Poriadne zaviečkujte a vložte do hrnca.
- Poháre skladajte tak, aby sa nedotýkali.
- Prilejte vodu a varte pri teplote 85 stupňov po dobu 20 minút.
- Potom poháre vytiahnite a otočte dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Zaváranie cukety na sladko je veľmi jednoduché – nebojte sa experimentovať, môžete využiť napríklad domácich ovocných štiav namiesto cukornatého rozvaru. Môžete pozmeniť aj korenie. Vhodný je napríklad badián alebo klinčeky.