Nemáte doma zavárací hrniec, a pritom by ste si chceli zavariť mäso do zásob? Nezúfajte, využite to, čo doma máte – vašu rúru!
Budete potrebovať
- mäso podľa ľubovôle
- soľ, korenie – rasca
- vodu alebo vývar
- zaváracie poháre
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Mäso zbavte nežiaducich nečistôt, ľahko prepláchnite a nakrájajte na kocky (asi 2×2 centimetre).
- Potom ho osoľte, môžete okoreniť a pridať rascu – vložte do chladničky na 24 hodín.
- Ďalší deň si pripravte poháre – vopred ich poctivo sterilizujte.
- Predhrejte si rúru na 100 stupňov.
- Na dno pohára nasypte jednu lyžičku soli.
- Mäso vkladajte do suchých zaváracích pohárov tak, aby ste vytlačili vzduch.
- Vývarom alebo prevarenou vodou poháre dolejte – asi 2 centimetre od okraja.
- Viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do hlbokého plechu, do ktorého ste rozprestreli utierku.
- Poháre podlejte a vložte do rúry – poháre skladajte 1 centimeter od seba.
- Pečte jednu hodinu a potom poháre nechajte vychladnúť.
- Ďalší deň ich znovu vložte do predhriatej rúry a opäť pečte na 100 stupňov jednu hodinu.
- Nakoniec poháre vytiahnite a otočte dnom nahor na utierku alebo deku.
- Nechajte vychladnúť a skladujte v tmavej a chladnej komore.