Tekvicu si môžete ľahko zavariť aj v rúre, ktorú máme doma k dispozícii takmer všetci. S naším návodom je to navyše úplná hračka!
Budete potrebovať
- tekvica
- 1 kg cukru
- 3 citróny
- škorica
- vanilkový struk
- klinček
- octový nálev
- hlboký plech s utierkou
Postup prípravy
- Tekvicu si očistite, olúpte, vydlabajte semienka a mäkkú časť a nakrájajte na kocky.
- Kocky vložte do väčšieho hrnca a zalejte octovým nálevom.
- Nechajte aspoň 24 hodín naležať.
- Po uplynulej dobe vodu zlejte a pripravte si nálev cukornatý, v ktorom kocky tekvica 5 minút varte.
- Do pripravených vopred sterilizovaných pohárov kocky tekvica naskladajte.
- Do zvyšného nálevu, v ktorom sa tekvica varila pridajte citróny nakrájané na kolieska, škoricu, vanilku a klinčeky a povarte.
- Zmes sceďte a tekvica touto vodou zalejte.
- Do hlbokého plechu na pečenie vložte utierku a naskladajte poháre, ktoré starostlivo zaviečkujte.
- Nezabúdajte, poháre skladajte aspoň 1 centimeter od seba, aby nepraskli.
- Pečte 15 minút na 80 – 90 stupňov.
- Po vytiahnutí z rúry poháre otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť do druhého dňa.
- Uskladnite do špajze alebo pivnice.