Doprajte si exotickú a sladkú chuť vďaka zaváraniu tekvice s ananásovou esenciou. Pokrm môžete podávať ako kompót, ale aj ako doplnok k dezertom, ako raňajky alebo originálnu desiatu. Výhodou receptu je, že vám jeho výsledok, pri správnom skladovaní, vydrží 12–18 mesiacov. Investujte chvíľku času do prípravy a užívajte si lahodnú chuť zeleniny po celý rok.
Ingrediencie
- tekvica 1 ks
- voda 1000 ml + 2500 ml
- ananásová aróma 6 kvapiek
Postup
- Tekvicu umyte, osušte ju a rozkrojte ju na polovicu. Z tekvice odstráňte stopku a tekvicu vydlabte. Obe polovice nakrájajte na mesiačiky o šírke 1,5 cm a vyložte ich na tanier, ktorý vložte do mikrovlnnej rúry, kde pokrm zahrievajte 1 minútu.
- Akonáhle tekvica zmäkne, zlúpnite z tekvice šupku a zeleninu nakrájajte na kocky 1,5×1,5 cm.
- Teraz naplňte hrniec jedným litrom vody a vložte doň nakrájanú tekvicu, ktorú varte 2 minúty. Po uvarení tekvicu vyberte a naplňte ňou rovnomerne 3 sterilizované poháre.
- Do pohárov nalejte vodu z hrnca tak, aby bola tekvica ponorená a do každého pohára pridajte aj dve kvapky ananásovej arómy.
- Poháre uzavrite sterilizovanými viečkami a vložte ich do hrnca s dnom pokrytým čistou utierkou. Do hrnca nalejte približne 2500 ml vody tak, aby siahala až k viečkam a tekvicu s ananásovou esenciou varte pri teplote 80 °C 20 minút.
- Po uvarení nechajte poháre vo vode stáť 5 minút a potom ich vyberte. Položte ich na rovný povrch, prikryte ich utierkou a nechajte ich voľne a nerušene chladnúť 12 hodín.
- Tento postup zavárania tekvice s ananásovou esenciou vám umožní uchovať pokrm čerstvý po dobu 12–18 mesiacov. Po otvorení pohára tekvicu čo najrýchlejšie skonzumujte a uchovávajte ju v chladničke.