Čo je doma to sa počíta. A presne to a oveľa viac platí o doma robených jedlách a produktoch.
Tieto recepty na navarené baranie rohy nie sú výnimkou a vy sa už ku kupovaným nikdy nevrátite.
Každý si tu môže nájsť ten svoj obľúbený, ktorý bude vyhovovať jeho chuti.
Vyskúšajte ich s nami!
Naše recepty
Ako na domáce zaváranie?
Na začiatku všetkého je úprimná radosť, keď vidíme ako naša záhradka začína rozkvitať. Tešíme sa na veľkú úrodu. Keď ale príde čas zberu, možno nás chytí strach čo s ňou vlastne budeme robiť. Čerstvé ovocie a zelenina dlho nevydržia a tak začíname hľadať riešenie. Tým riešením je zaváranie a nakladanie. To je ideálny spôsob, ako lahodnú úrodu spracovať a uchovať, aby sme si ju potom mohli celý rok vychutnávať.
Je známych niekoľko zaváracích techník medzi, ktoré patria napríklad:
- v rúre
- v zaváracom hrnci
- v klasickom hrnci
- v umývačke
S tými idú ruka v ruke aj niektoré zásady, ktorých sa musíme držať, aby zaváranie bolo úspešné.
Dodržujte zásady hygieny
Dávajte pozor, aby všetky pomôcky, ktoré na zaváranie použijete boli čisté. Pred samotným zaváraním sterilizujte poháre aj viečka vo vriacej vode. Alebo pokiaľ to uznáte za vhodné, kúpte úplne nové, ale aj tie pred použitím opláchnite v horúcej vode a nechajte na čistej utierke odkvapkať.
Zavareninu NIKDY neochutnávame priamo z varešky, ktorú ju miešame, alebo používame na prácu. Vždy si po ruke berieme čistú lyžičku.
Zaváranie v rúre
Tento spôsob sa nám môže na prvý pohľad zdať jednoduchým, ale zdanie klame. Udržať konzistentnú teplotu v rúre je skoro nadľudský výkon. Takže pokiaľ nemáte inú možnosť ako túto, kúpte si k ruke pomocníka v podobe teplomeru do rúry, nech sa vám zaváranie vydarí na jedničku.
Do spodnej časti rúry umiestnite plech, na ktorý vyskladáme poháre. Vlejeme doň 3-4 centimetre vody, ktorú v priebehu zavárania dolievame.
Poháre sa nesmú dotýkať.
Teplota aj dĺžka zavárania sa odvíja od typu rúry.
Zaváranie v zaváracom hrnci
Pomocník v podobe zaváracieho hrnca je snáď najlepším vynálezom čo sa zavárania týka.
Jeho súčasťou je aj teplomer, ktorý vám uľahčuje celý proces a zaručuje kvalitnejší výsledok.
Samotná manipulácia s hrncom je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí doň iba naskladať poháre a sledovať teplomer.
Zaváranie v klasickom hrnci
Tento spôsob zavárania má jednu veľkú nevýhodu, a to ustrážiť, aby sa poháre navzájom nedotýkali. Inak hrozí, že prasknú.
Vychytávkou je vyložiť dno hrnca utierkou, aby o seba či o dno pohára nemohli ťukať.
Do hrnca potom nalejeme vodu, aby dosahovala do ½ pohárov a pozvoľna teplotu vody privedieme k 80-90 stupňom. Túto teplotu udržujeme zhruba 1-1,5 hodiny.
Zaváranie v umývačke riadu
Naplnené poháre iba stačí umiestniť do umývačky, vždy viečkom nahor a zapneme cyklus o teplote 70-80 stupňov.
Potom poháre z umývačky vyberieme a položíme na suchú utierku viečkom dole.
Bohužiaľ nie je možné zabiť dve muchy jednou ranou. Pri zaváraní neumývajte iné riady ani nevkladajte umývaciu kapsulu.
V mnohých týchto receptoch na zavarené baranie rohy sa zmieňuje o tom, že sú skvelým doplnkom ku každému jedlu, ak ste fajnšmeker a vyžívate pikantné a pálivé chute.
Ale aké presné recepty by sme vám odporučili, aby ste si ich mohli vychutnať v celej svojej paráde?
Pre milovníkov mäsa odporúčame uvariť hovädzie rezančeky , s ktorými pálivosť papričiek krásne vynikne.
Ak ste skôr na bezmäsú stravu alebo sa len vyhýbate konzumácii červeného mäsa. V tom prípade vyskúšajte kombináciu nakladaných baraných rohov a ahodným ľahkým šalátkom s čerstvou zeleninou .
Alebo ich servírujte na prikusovanie k čerstvému pečivu a domácej nátierke z bravčového mäsa , keď vás zaskočí nečakaná návšteva. Uvidíte ako to nátierku ozvláštni. Každý ochutná a pochutí si podľa svojej ľubovôle.