Ak nie ste fanúšikom baklažánu, nevadí, tento recept na srbskú omáčku, baklažán úplne vynecháva. Pochutnajte si na kombinácii sladkej papriky a cukety. Čerešničkou na torte tohto receptu je, že si ho môžete zavariť a uchovať tak na neskoršiu konzumáciu.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg cukety
- 1 kg červenej papriky
- 1,5 liter vody
- 50 ml octu
- Korenie
- 30 ml oleja
- Cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- Cesnak podľa chuti
Postup
- Cuketu a papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky
- Vo veľkom hrnci začneme variť vodu
- Pridáme ocot a premiešame
- Vložíme papriku a cuketu
- Zeleninu varíme asi 15 minút
- Scedíme a uvarenú zeleninu dáme do kuchynského robota
- Zeleninu rozmixujeme
- Do hrnca vrátime ajvar a hrniec umiestnime späť na platňu
- Pridáme olej, cibuľu, cesnak, korenie a soľ
- Zmes varíme asi pol hodiny
- Medzitým si ohrejeme zaváracie poháre
- Horúci ajvar nalejeme do horúcich pohárov, hrdlo pohárov utrieme a uzavrieme viečkom
- Poháre obrátime dnom nahor a necháme ich vychladnúť
- Takto zavarený ajvar nám vydrží až jeden rok