Najlepšie recepty na čučoriedkové zaváraniny 4x inak. Alebo, čo s prebytkom čučoriedok

Máte hojnú úrodu kanadských čučoriedok, alebo ste sa vrátili z lesa s plnými vedrami tých lesných?

Pokiaľ neviete, ako ich spracovať, kým sú čerstvé, prinášame vám niekoľko nápadov.

Máme tie najlepšie recepty na zaváranie čučoriedok na jednom mieste.

Inšpirujte sa a majte aj v zimných mesiacoch tieto sladké bobuľky po ruke.

Ako správne konzervovať čučoriedky?

Zavárať ovocie môžete ako bez cukru, tak aj bez zbytočnej chémie. Stačí vám čisté sterilizované poháre a teplota 80 °C.

Vždy je nutné poháre dobre uzavrieť a sterilovať cca 15-20 minút pri 80 ° C v rúre. Možno aj vo vriacej vode, tu je nutné poháre mať ponorené do troch štvrtín ich výšky. Týmito spôsobmi môžete uchovávať akékoľvek bobuľovité ovocie z vašej záhradky – egreše, ríbezle, jahody, broskyne…

Nálev na zaváranie čučoriedok

Pokiaľ zavárate s prímesou cukru, pridajte vždy na 1 l vody 0,5 kg kryštálového cukru. Nálev tak získa akurát hustú konzistenciu. Do nálevu sa hodí pridať šťavu z citróna, ktorá zavarenine dodá nádych kyslosti. Ale nebojte, cukor kyslosť prebije, ide skôr o arómu.

Čučoriedky ale nemusíte iba zavárať. Ak chcete mať zásobu nielen v podobe zavareniny, umyté čučoriedky rozdeľte do sáčkov a šupnite do mrazničky. Môžete ich tak kedykoľvek použiť pri pečení alebo do ovocného pohára. Z čučoriedok môžete vytvoriť aj marmeládu, džemy, džúsy alebo ich možno usušiť.

Zaváranie čučoriedok v rúre

Na zaváranie v rúre nie je potreba špeciálneho zaváracieho hrnca. Zavárať je možné v elektrickej, plynovej i teplovzdušnej rúre. Než sa ale do samotného zavárania pustíte, nezabudnite na pár dôležitých pravidiel.

Jedným z nich je starostlivá sterilizácia pohárov. Odporúčajú sa používať nové viečka, aby dobre tesnili. Poháre vypláchnite horúcou vodou alebo alkoholom. Nevysúšajte ich utierkou, ale vložte do vyhriatej rúry, v ktorej vyschnú a navyše sa ešte viac sterilizujú. Pred samotným zaváraním pokladajte poháre naplnené ovocím na plech s vodou. Tým predídete prasknutiu viečok a priblížite sa tak zaváraniu v zaváracom hrnci. Vody by v plechu malo byť cca 2 cm.

Zaváranie čučoriedok v mikrovlnke

Zaváranie v mikrovlnnej rúre nie je nič zložité. Je ale nutné dodržiavať pár pravidiel.

Zatiaľ čo pri zaváraní v rúre je možné použiť akýkoľvek typ pohárov, do mikrovlnky dajte poháre s viečkom na závit. Pri zaváraní však buďte vždy nablízku spotrebiču a priebeh kontrolujte. Pred naplnením samotných pohárov ich dôkladne sterilujte – umyte, odmastite a vysušte. Stačí prepláchnuť horúcou vodou poháre aj viečka. Dôležité je neprepĺňať zaváračky po okraj zeleninou či ovocím. Pod viečkom musí zostať medzera.

Najdôležitejšie pri zaváraní v mikrovlnke je správny odhad času. Doba sa líši podľa veľkosti pohára, počtu pohárov a výkonu mikrovlnky. Pre predstavu sme vám spísali orientačné časy pri rôznych výkonoch zariadenia.

700 W 800 W 900 W
1x pohár 0,3 l do 3 min 2,5 min 2 min
2x poháre 0,3 l do 6 min 5 min 4 min
3x poháre 0,3 l do 9 min 7,5 min 6 min
1x pohár 0,7 l 6 min nad 5 min 4,5 min
2x poháre 0,7 l 12 min nad 10 min 9 min
3x poháre 0,7 l 18 min nad 15 min 13,5 min

Zaujali vás naše recepty na zaváranie čučoriedok? Mrknite tiež na naše recepty na zaváranie paprík !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.