Tieto domáce hrčky sú dokonale mäkké a úplne delikátne! Cesto je neuveriteľne všestranné a môžete ho použiť napríklad aj na hamburgerové žemle.
Čo budete potrebovať
- 500 g hladkej múky
- ½ šálky teplého mlieka
- ¾ šálky teplej vody
- 2 lyžičky sušeného aktívneho droždia
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- 1 vajce plus jedno navyše
- 2 lyžice zmäknutého masla
- olej pre ľahké naolejovanie misy
Postup
- V nádobe stolného mixéra zmiešajte múku, droždie, cukor a soľ.
- V malej miske zmiešajte vodu, mlieko a 1 vajce.
- Pomocou lopatkového nástavca v stolnom mixéri alebo metličkou na cesto zmiešajte suché ingrediencie a pridajte zmes vody, mlieka a vajec.
- Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Hneťte cesto, aby sa všetko spojilo.
- Cesto musí byť dostatočne vlhké a lepivé.
- Hneťte asi 5 minút, kým nevznikne hladká guľa cesta.
- Pridajte maslo a hneťte ďalších 5–10 minút, pokiaľ nie je cesto lesklé, hladké a lepivé na dotyk.
- Veľkú misu zľahka naolejujte a vložte do nej cesto.
- Uistite sa, že cesto je ľahko naolejované aj na povrchu.
- Misu prikryte potravinárskou fóliou a uchovajte v chladničke cez noc.
- V deň pečenia vychladnuté cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a povrch cesta tiež ľahko poprášte.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s dĺžkou asi 40 cm a šírkou cca 10 cm.
- Cesto nakrájajte na 10 dielov a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, medzi ktorými je medzera asi 1,5 cm.
- Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 45 minút kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Rúru predhrejte na 180 °C asi 30 minút pred pečením.
- Bulky potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre, kým nebudú navrchu zlatisto hnedé a pri poklepaní neznie dute, čo by malo trvať asi 15–20 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte hrčky vychladnúť .
- Hotovo 🙂