Tieto jemné, ľahko korenené tortičky majú úplne nezameniteľnú chuť, ktorá tak trochu pripomína mrkvovú tortu. Vďaka cukine sú navyše vláčne.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1/3 hrnčeka hrubo nakrájaného kandizovaného zázvoru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička mletého sušeného zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička jemne strúhanej čerstvej pomarančovej kôry
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 hrnčeky nahrubo strúhané cukety
- 3/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 3/4 hrnčeka medu
- 2 väčšie vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Na polevu:
- 250 g smotanového syra (môžeme dať aj tvaroh)
- 2 lyžice zmäknutého neslaného masla
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky strúhanej pomarančovej kôry
Postup:
- Predhrejeme rúru na 170 stupňov a formu na muffiny vyložíme papierom na pečenie, vždy starostlivo každý otvor.
- Do nádoby kuchynského robota dáme kandizovaný zázvor a rozmixujeme.
- Pridáme múku, mletý sušený zázvor, škoricu, kôru, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva a pomocou pulzného tlačidla premiešame, aby sa všetko spojilo.
- V stredne veľkej mise zmiešame cuketu, olej, med, vajcia aj vanilkový extrakt, a nakoniec vmiešame zmes s múkou. Zamiešame na hladké cesto, a to potom rozdelíme do formy na muffiny.
- Pečieme asi 20 – 25 minút, pričom špajdľou vždy každý jednotlivý muffin vyskúšame, či je uprostred dobre prepečený.
- Potom vyberieme formu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Tortičky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Medzitým si nachystáme polevu.
- Všetky suroviny dáme do misky a ručným elektrickým šľahačom/mixérom ich na najvyššiu rýchlosť dôkladne našľaháme, aby bola poleva pekne nadýchaná.
- Takto šľaháme asi 5 minút. Nakoniec ozdobíme tortičky a podľa fantázie ešte ozdobíme kúskom čokolády, ovocím, cukrovým zdobením alebo necháme len polevu.