Tento recept na vegánsku vyprážanú ryžu je perfektný ako týždenná večera! Je plné rastlinných bielkovín, vďaka tofu pečenému v rúre, množstve zeleniny a ryže! Pokiaľ vám z predošlých dní zostala ryža – je to skvelý recept, ako ju spotrebovať. Vlastne je lepšie, keď použijete zvyšnú (varenú a vychladenú) ryžu.
Čo budeme potrebovať
- 400 g tuhého tofu
- 2 lyžice oleja (+ 1 lyžička oleja)
- 200 g nakrájanej mrkvy
- 200 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájanej jarnej cibuľky
- 2 lyžičky mletého cesnaku
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 500 g varenej hnedej ryže (ca 250 g nevarené)
- 3 lyžice sójovej omáčky
- Lyžica vegánskej hubové omáčky
- Lyžička chilli prášku
- Lyžička ryžového octu
- 2 lyžičky sezamového oleja
- Sezamové semienka (na podávanie)
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a dáme bokom ju vychladnúť.
- Rúru zahrejeme na 200 stupňov
- Tofu nakrájame na plátky a zabalíme ho do čistej kuchynskej utierky
- Položíme naň niečo ťažké (ako liatinovú panvicu), necháme ho asi 15 minút lisovať
- Tofu potom nakrájame na 2 centimetrové kocky
- Premiešame ho s 1 lyžičkou oleja
- Rozložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a dochutíme soľou
- Tofu v rúre pečieme dozlatista, aby bolo pevné na dotyk, asi 30 minút
- Medzitým rozohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu
- Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a pridáme mrkvu, hrášok a polovicu cibule
- Všetko spolu varíme asi 5 minút, kým mrkva nezmäkne
- Ľahko dochutíme soľou a čiernym korením
- Zeleninu preložíme do misky
- Do panvice pridáme zvyšnú polievkovú lyžicu oleja a zahrievame, kým sa nezačne trblietať
- Pridáme cesnak a zázvor a vyprážame si 15 sekúnd, kým sa nerozvonia
- Vmiešame ryžu a necháme ju variť bez pohybu 3 minúty
- Potom znížime teplotu na strednú a za stáleho miešania opekáme 4–5 minút, kým ryža nie je zlatisto hnedá
- Vmiešame tofu, varenú zeleninu, sójovú omáčku, hubovú omáčku, chilli prášok a ocot
- Pokračujeme v opekaní ďalšie 2 minúty
- Panvicu zložíme z platne a vmiešame sezamový olej a zostávajúcu jarnú cibuľku
- Servis vyprážanej ryže dokončíme sezamovými semienkami a podávajte s omáčkou Sriracha