Poďme si posvietiť aj na odľahčenú variantu bez mäsa, ktorú ocenia nielen vegetariáni. Práve nakrájaný pór dodá pokrmu „zelenšiu farbičku“ a mlieko nahradíme kyslou smotanou.
Ingrediencie
- 6 veľkých zemiakov
- 4 vajcia na uvarenie
- 1 menší pór nakrájaný na kolieska
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 vajce na poliatie
- 1 nakrájaná cibuľa
Postup
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Umyté zemiaky v šupke dajte do hrnca a zalejte studenou vodou.
- Osoľte a varte asi 20 minút. Potom ich nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte na plátky alebo pretlačte krájačom.
- Uvarte 4 vajcia natvrdo a pretlačte krájačom na vajcia.
- Pekáč vymažte olejom, rozprestrite nakrájanú cibuľu a začnite vrstviť – 1 vrstvu zemiakov (každú túto vrstvu osoľte a okoreňte), 1 vrstvu vajec a 1 vrstvu póru.
- V miske rozšľahajte vajcia a vmiešajte kyslú smotanu.
- Zemiaky zalejte zmesou vajec a smotany, vložte do rúry a pečte dozlatista asi 20-30 minút.