Vyskúšajte o niečo zdravší recept s hnedou ryžou. Hnedú ryžu zakúpite v obchodoch so zdravou výživou. Víno do receptu nemusíte zaradiť.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná najemno
- 2 strúčiky cesnaku, drvené
- 1l zeleninového vývaru
- 1,5 hrnčeka hnedej arborio/hnedozrnnej ryže
- 150g čerstvých húb či šampiňónov
- 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
- 1/2 hrnčeka bieleho vína (nemusí byť)
- 25g masla
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 4 vetvičky čerstvého oregana, listy otrhané
Postup
- Na panvici zohrejte 2 lyžice olivového oleja, orestujte cibuľku. Po 2 minútach pridajte drvený cesnak a huby, osoľte a restujte cca 5 minút, aby huby pustili chuť.
- Pridajte ryžu, restujte ju cca 2 minúty a potom prilejte víno a priveďte ho do varu.
- Potom, čo sa varí, prilejte vývar po jednej naberačke, pričom vždy vyčkajte až sa naberačka vstrebe. Takto variť by sa malo po dobu 20-25 minút, kým ryža nevstrebe všetku tekutinu.
- V prípade potreby prilejte viac vývaru, aby rizoto bolo krémové a nie suché.
- Nakoniec vmiešajte maslo, parmezán a korenie. Všetko premiešajte, podľa chuti dosoľte či okoreňte a podávajte posypané oreganom.