Tieto nízkokalorické fašírky z lososa a zemiakov sú dochutené červeným čili, limetkou a zázvorom, čo z nich vytvára úplnú delikatesu! Servírujte ich s prúžkami mrkvy a uhoriek ako výživnú a zdravú večeru.
Ingrediencie
- 600 g múčných zemiakov, olúpaných a nakrájaných na 2 cm kocky
- 3 filety z lososa 3 (cca 360 g)
- 2 jarné cibuľky 2, okrájané a nakrájané nadrobno
- 1 červená chilli paprička, nakrájaná nadrobno
- šťava a kôra z 1 limetky plus plátky limetky na podávanie
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 4 polievkové lyžice koriandra, nahrubo nasekaného
- 2 polievkové lyžice cícerovej múky
- 2 polievkové lyžice repkového oleja
- ½ lyžice medu
- ½ lyžičky ryžového vínneho octu
- 1 lyžička pražených sezamových semienok
- 4 mrkvy, olúpané a nakrájané na stuhy
- 1 uhorka, rozpolená, orezaná a nakrájaná na stužky
Postup
- Priveďte vodu v hrnci do varu a pridajte zemiaky.
- Znížte teplotu a navrch dajte kovový sitko.
- Filety lososa okoreňte a dajte do sitka.
- Prikryte pokrievkou a nechajte rybu v pare a zemiaky dusiť.
- Oboje by malo trvať 10 minút – pokiaľ ryba potrebuje viac času, dajte filetom ďalšie 2 minúty, ale vyberte zemiaky, aby sa neprevarili.
- Zemiaky dobre sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
- Preložte do veľkej misy a pridajte jarnú cibuľku, chilli, limetkovú kôru, zázvor a polovicu koriandra.
- Roztlačte dohromady a dobre okoreňte.
- Filety lososa zbavte kože, nahrubo ho postrúhajte a vmiešajte do zemiakovej zmesi.
- Rozdeľte na osem častí az každej časti vytvarujte guľu, ktorú ľahko sploštite, aby ste získali osem placiek.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 15 minút chladiť, potom poprášte cícerovou múkou.
- Polovicu oleja rozohrejte vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
- Akonáhle je horúci, pridajte do panvice štyri rybie fašírky.
- Vymažte 3–4 minúty alebo dozlatista na spodných stranách, potom každý karbonátok opatrne otočte a smažte ďalšie 3–4 minúty, kým nebudú rovnomerne zlatisté.
- Preložte na plech vyložený kuchynským papierom a opakujte so zvyšným olejom a rybími fašírkami.
- Medzitým dajte do veľkej misy limetkovú šťavu, med, ocot a sezamové semienka a prešľahajte.
- Pridajte mrkva a uhorku a premiešajte.
- Pridajte zvyšný koriander, zľahka okoreňte a na záver premiešajte.
- Akonáhle sú rybie karbonátky hotové, podávajte ich so šalátom z mrkvy a uhorky as klinmi limetky na vytlačenie.