Orieškové, sladké s nádychom horkej horkej čokolády, tieto rožteky s mandľami a celozrnnej múky sú perfektnou sviatočnou pochúťkou. Pridajte si na svoj sviatočný stôl túto fit dobrotu bez spracovaných cukrov, len z tých najlepších surovín a maškrtte úplne bez viny.
Čo budeme potrebovať
- 250 g celozrnnej múky (napríklad špaldovú múku)
- 125 g mletých mandlí
- Štipka himalájskej soli
- Vajcia izbovej teploty
- 2 lyžice extra panenského kokosového oleja (rozpusteného a ochladeného)
- 4 lyžice javorového sirupu (alebo medu)
- Lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu
- Lyžica extra panenského kokosového oleja (rozpusteného a ochladeného)
- Lyžička kakaového prášku
- Lyžica javorového sirupu (alebo medu)
Postup
- Rošt umiestnime doprostred rúry a tú zahrejeme na 180 stupňov
- Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
- Do malej misy pridáme celozrnnú múku a mleté mandle
- Pridáme soľ a všetko premiešame
- Vo veľkej mixovacej miske rozšľaháme vajcia pomocou elektrického mixéra, kým nebude nadýchané
- Pridáme 2 lyžice rozpusteného a vychladnutého kokosového oleja, 4 lyžice javorového sirupu a 1 lyžičku vanilkového extraktu
- Všetko premiešame, kým sa ingrediencie dobre nespoja
- Pridáme zmes suchých ingrediencií a pokračujeme v miešaní pomocou elektrického mixéra, kým nevznikne cesto
- Pomocou lyžičky odoberieme kúsok cesta a vytvarujeme z neho rožok a ten ohneme do tvaru polmesiaca a položíme ich na papier na pečenie na plechu
- Mandľové rohlíčky pečieme dozlatista po dobu 12–15 minút
- Po vytiahnutí z rúry by mali byť trochu mäkké na dotyk
- Rožteky vyberieme z rúry a necháme ich pár minút vychladnúť na plechu
- Potom ich presunieme na mriežku, aby úplne vychladli
- Pripravíme si kakaovú polevu z tmavej čokolády
- Do malej misky pridáme 1 lyžicu rozpusteného kokosového oleja, 1 lyžicu kakaového prášku a 1 lyžicu čistého javorového sirupu alebo medu
- Použijeme metličku a miešame, kým nezískame peknú a jednotnú textúru
- Každý rožok ponoríme do kakaovej polevy a položíme ich späť na mriežku, aby horká čokoláda stuhla