Veľkej popularite sa v poslednej dobe teší, takzvaná tahini pasta. Môžete ju ochutnať aj v tomto recepte, ale otázkou zostáva, čo to vlastne tahini pasta je. Jednoducho povedané je to ľahko riedená sezamová pasta vyrobená z drvených sezamových semienok a soli, ktorá sa k nám dostala z Indie.
Čo budeme potrebovať
Na placky
- Veľké cibule (nakrájaná nadrobno)
- 2 lyžice olivového oleja
- 5 veľkých mrkví (nakrájaných na plátky)
- 200 g červené šošovky
- 480 ml vody
- 90 g ovsených vločiek
- 2 strúčiky cesnaku
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžička mletej papriky
- Lyžička rasce
- Štipka soli
- Štipka mletého korenia
- 15 g pažítky (čerstvé)
- 15 g koriandra (čerstvého)
Na omáčku
- 70 g tahini pasty
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- Lyžica jablčného octu
- 2 lyžice vody
- 15 g koriandra
- 15 g petržlenu
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Štipka soli
- Štipka korenia
Postup
- Do stredného hrnca pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a nakrájanú cibuľu
- Cibuľu smažíme dozlatista
- Potom pridávame mrkvu, ktorú podlejeme vodou a varíme, kým nezmäkne
- Prebytočnú vodu zlejeme a zmes mrkvy a cibule dáme bokom
- Medzitým si v ďalšom hrnci uvaríme šošovku
- Tú zalejeme asi 2 hrnčeky vody a varíme do mäkka 15 – 20 minút
- Šošovka po celú dobu varenia musí zostať ponorená, preto priebežne môžeme dolievať vodu
- Keď je šošovka hotová, dáme jej bokom
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie
- Do šošovky pridáme uvarenú zmes cibule a mrkvy
- Pridáme polovicu vločiek, cesnak, šťavu z citróna, 1 lyžicou olivového oleja, papriku, rascu, soľ a korenie
- Všetko vložíme do kuchynského robota a mixujeme
- Zmixovanú zmes preložíme do väčšej misy a pridáme zvyšok vločiek, pažítku a koriander
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Zmes musí byť mokrá, ale musí držať tvar
- Pokiaľ sa to nedarí, pridávame po troškách vločky
- Potom začneme tvarovať placky, ktoré skladáme na plech
- Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 – 25 minút
- Šošovkové placky vyberieme a necháme ich vychladnúť
- Na omáčku si v kuchynskom robote zmiešame všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme
- Omáčka by mala byť jemne zelená a bylinky musia byť veľmi jemne nasekané
- Omáčku preložíme do misky a umiestnime do chladu, kým nebude čas servírovania