Zdravé placky z červenej šošovky

Zdravé placky z červenej šošovky

Veľkej popularite sa v poslednej dobe teší, takzvaná tahini pasta. Môžete ju ochutnať aj v tomto recepte, ale otázkou zostáva, čo to vlastne tahini pasta je. Jednoducho povedané je to ľahko riedená sezamová pasta vyrobená z drvených sezamových semienok a soli, ktorá sa k nám dostala z Indie.

Čo budeme potrebovať

Na placky

  1. Veľké cibule (nakrájaná nadrobno)
  2. 2 lyžice olivového oleja
  3. 5 veľkých mrkví (nakrájaných na plátky)
  4. 200 g červené šošovky
  5. 480 ml vody
  6. 90 g ovsených vločiek
  7. 2 strúčiky cesnaku
  8. Lyžica citrónovej šťavy
  9. Lyžička mletej papriky
  10. Lyžička rasce
  11. Štipka soli
  12. Štipka mletého korenia
  13. 15 g pažítky (čerstvé)
  14. 15 g koriandra (čerstvého)

Na omáčku

  1. 70 g tahini pasty
  2. 3 lyžice citrónovej šťavy
  3. Lyžica jablčného octu
  4. 2 lyžice vody
  5. 15 g koriandra
  6. 15 g petržlenu
  7. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  8. Štipka soli
  9. Štipka korenia

Postup

  1. Do stredného hrnca pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja a nakrájanú cibuľu
  2. Cibuľu smažíme dozlatista
  3. Potom pridávame mrkvu, ktorú podlejeme vodou a varíme, kým nezmäkne
  4. Prebytočnú vodu zlejeme a zmes mrkvy a cibule dáme bokom
  5. Medzitým si v ďalšom hrnci uvaríme šošovku
  6. Tú zalejeme asi 2 hrnčeky vody a varíme do mäkka 15 – 20 minút
  7. Šošovka po celú dobu varenia musí zostať ponorená, preto priebežne môžeme dolievať vodu
  8. Keď je šošovka hotová, dáme jej bokom
  9. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie
  10. Do šošovky pridáme uvarenú zmes cibule a mrkvy
  11. Pridáme polovicu vločiek, cesnak, šťavu z citróna, 1 lyžicou olivového oleja, papriku, rascu, soľ a korenie
  12. Všetko vložíme do kuchynského robota a mixujeme
  13. Zmixovanú zmes preložíme do väčšej misy a pridáme zvyšok vločiek, pažítku a koriander
  14. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  15. Zmes musí byť mokrá, ale musí držať tvar
  16. Pokiaľ sa to nedarí, pridávame po troškách vločky
  17. Potom začneme tvarovať placky, ktoré skladáme na plech
  18. Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 – 25 minút
  19. Šošovkové placky vyberieme a necháme ich vychladnúť
  20. Na omáčku si v kuchynskom robote zmiešame všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme
  21. Omáčka by mala byť jemne zelená a bylinky musia byť veľmi jemne nasekané
  22. Omáčku preložíme do misky a umiestnime do chladu, kým nebude čas servírovania
Pečené placky s tahini pastou.
Zdroj:blissfulbasil.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.