Pokiaľ ste hľadali zdravú verziu tejto sladkej pochutiny, tak ste narazili na ten najlepší recept! Táto dobrota je vyrobená z najlepších zdravých alternatív, ktoré majú nižší obsah cukru a kalórií ako tradičný recept na škoricové slimáky.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 120 ml mandľového mlieka alebo nízkotučného mlieka (teplého)
- 30 ml rastlinného oleja (slnečnicový, kokosový olej alebo repkový olej)
- Vajcia
- 110 g tekvicového pyré
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička mletej škorice
- Lyžička mletého muškátového orieška
- 55 g kokosového cukru
- 2 lyžičky instantného droždia
- 440 g celozrnnej múky
Na náplň
- 60 g masla (zmäknutého)
- 100 g kokosového cukru
- Lyžica škorice
- Lyžička perníkového korenia
- 2 lyžice hrozienok (sušených čerešní, vlašských orechov, pekanových orechov alebo sušených brusníc)
Na polevu
- 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka
- 30 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Do malej misky pridáme teplé mlieko, cukor a navrch rozdrobíme droždie.
- Necháme 5 minút odpočívať
- Vo veľkej mise zmiešame olej, vajcia, vanilku, tekvicové pyré
- Zmes premiešame, kým nebude hladká a úplne prepojená
- Tekvicovú zmes zalejeme mliekom s droždím a znovu miešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Pridáme múku, korenie do cesta a všetko spoločne zapracujeme
- Miesime 3–5 minút, kým nezískame elastické a hladké cesto
- Vytvarujeme guľu a preložíme ju do ľahko vymastenej misy
- Cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ho 1–2 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
- Cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu
- Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme, do tvaru obdĺžnika
- Povrch cesta potrieme maslom a posypeme cukrom, škoricou a perníkovým korením
- Cesto zrolujeme a nožom ho nakrájame na 12 slimákov
- Rolky vložíme do vymasteného pekáča a prikryjeme
- Takto ich necháme kysnúť asi 30 minút
- Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Slimáky dáme do rúry a pečieme 20–30 minút, kým nie sú na povrchu zlatisto hnedé
- Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, si pripravíme polevu
- V mise si zmiešame práškový cukor s mliekom a vanilkou
- Po vybratí škoricových roliek z rúry ich ihneď touto polevou potrieme
Maškrtenia nie je nikdy dosť, a preto sa inšpirujte ďalšími receptami na sladké pečenie z tekvice !