Keď už sme hľadali vhodný recept na túto sladkú pochúťku, nesmela chýbať ani trochu odľahčená a zdravšia verzia bez lepku. Je krásne ľahká, jemná a veľmi chutná.
Ingrediencie:
- 3 veľké vajcia
- Štipka soli
- 100 g zmäknutého nesoleného masla
- 80 g trstinového cukru
- Strúhaná citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- 100 g mletého maku
- 50 g mletých mandlí
- 50 ml mandľového mlieka
- Múčkový cukor na posyp
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu či pekáč vyložíme papierom na pečenie.
- Oddelíme žĺtky od bielkov do dvoch misiek. K bielkom pridáme štipku soli a ručným mixérom ušľaháme tuhý sneh z bielkov.
- Do misy k vaječným žĺtkom prihodíme maslo, cukor, citrónovú kôru a pomocou mixéra šľaháme po dobu 5 minút, aby zmes zosvetľovala a bola pekne napenená.
- Prisypeme mletý mak, mandle a zalejeme mandľovým mliekom. Premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Prelejeme do formy, rovnomerne uhladíme a vložíme do predhriatej rúry na 35 minút.
- Po uplynutí tejto doby vyskúšame špajľou, či je koláč upečený.
- Vyberieme z rúry a necháme vo forme úplne vychladnúť.
- Počas chladnutia torta trochu spadne, ale nie je potrebné sa stresovať, je to v poriadku.
- Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.