Zdravý fermentovaný nápoj z čaju

Zdravý fermentovaný nápoj z čaju

Naučte sa s nami ako si jednoducho pripraviť tento recept na kombuchu. Je to také jednoduché a navyše v tipoch nájdete akým spôsobom si ju ochutiť, aby došla k úplnej dokonalosti.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 vrecká zeleného čaju (alebo 2 lyžičky sypaného čaju)
  2. 2 vrecká čierneho čaju (alebo 2 lyžičky sypaného čaju)
  3. 100-200 g krupicového cukru (podľa chuti)
  4. Kombucha
  5. 100-200 ml tekutiny z kombuchy

Postup

  1. Do kastrólika nalejeme 2 litre prevarenej vody, pridáme čajové vrecká a cukor (podľa toho, ako máme radi sladký alebo horký čaj)
  2. Všetko zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a čaj necháme 6-10 minút vylúhovať
  3. Čajové vrecká vyberieme a vyhodíme bez toho, aby sme ich stláčali späť do vylúhovaného čaju
  4. Pred naliatím do veľkej sklenenej dózy s objemom 2,5 až 3 litre necháme čaj úplne vychladnúť.
  5. Pridáme kombuchu a trochu tekutiny, ktorú obsahuje
  6. Zakryjeme pohár tenkou utierkou, aby kombucha mohla „dýchať“ a zaistíme gumičkou
  7. Necháme ju kvasiť jeden až dva týždne pri izbovej teplote mimo priameho slnka
  8. Nedávame jej ani do skrine, pretože cirkulácia vzduchu je dôležitá
  9. Po prvom týždni ochutnávame kombuchu denne, čím dlhšie ju necháme, tým bude chuť kyslejšia
  10. Až budeme pripravení, nalejeme kombuchu do fliaš
  11. Kombucha je pripravená na okamžité pitie, alebo môžeme začať „sekundárnu fermentáciu“ pridaním ovocia, bylinky a korenia do tekutiny a nechať ju pred pitím ešte niekoľko dní odležať
  12. V chladničke vydrží až tri mesiace.
Lahodný zdravý fermentovaný nápoj z čaju s ďalšími príchuťami.
Zdroj: pickuplimes.com

Citrónová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy pridajte kôru a šťavu z 1 citróna a 1-2 lyžičky strúhaného zázvoru a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme pred podávaním.

Kombucha s lesným ovocím
Do 750 ml kombuchy pridajte hrsť nakrájaných jahôd, čučoriedok alebo roztlačených malín a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme na podávanie.

Mangová kombucha
Nakrájané mango rozdeľte do fliaš a potom nalejte do fliaš s fermentovanou kombuchu. V každej fľaši ponechajte asi 3 centimetre miesta nad uzáverom. Uzavrite fľaše. Skladujte kombuchu vo fľašiach pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla a počkajte 1 až 3 dni, než sa kombucha nasýti.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.