Šalát z pečenej červenej repy je skvelým variantom pre ľahké obedy večere, ale aj predjedlá. Pokiaľ ste ešte žiadny taký šalát nejedli, odporúčame ochutnať.
Ingrediencie:
- 4 upečené stredne veľké červené repy
- 1 a ½ lyžice bieleho vínneho octu
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice panenského olivového oleja
- soľ a čerstvo namleté korenie podľa chuti
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ hrnček hustého jogurtu gréckeho typu
- 2 lyžice nasekaného kôpru
Postup:
- Červenú repu umyte, osušte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ju olivovým olejom a prikryte alobalom.
- Pečte na 205 °C po dobu minimálne 45 minút.
- Menšia repa je hotová rýchlejšie, kontrolujte a otáčajte repu aj v priebehu pečenia. Väčšia repa sa môže piecť až 2 hodiny.
- Upečenú repu olúpte, naporciujte na mesiačiky alebo plátky.
- V mise si zmiešajte ingrediencie na zálievku, tj vínny ocot, cukor, olivový olej, soľ a korenie.
- Zálievku zmiešajte s teplou repou a nechajte chladiť v chladničke, aby sa dobre to rozležalo (cca 2 hodiny).
- Medzitým si pripravte jogurtový dresing. Zmiešajte prelisovaný cesnak, s jogurtom, soľou, čiernym korením a nasekaným kôprom.
- Po vychladení môžete servírovať.
- Ideálne je jogurtový dresing navŕšiť na repu a posypať kôprom.