Táto vianočná pochúťka sa dá pripraviť aj v zdravšej podobe, vďaka ktorej sa nemusíte obávať, že sa každý kúsok prejaví na vašej postave.
Ingrediencie:
- 300 g mletých ovsených vločiek alebo celozrnnej múky
- 100 g ryžovej múky
- 100 g mletých mandlí
- 2 vajcia
- 300 g nízkotučného tvarohu
- 100 g kokosového oleja
- 6 PL javorového sirupu
- 4 PL mandľového mlieka
- 200 g nasekaných mandlí
- 80 g sušených marhúľ
- 50 g sušených brusníc
- 3 PL amaretta
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička kardamómu
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Nakrájajte sušené marhule a brusnice.
- Zmiešajte ich s nasekanými mandľami a amarettom, dajte bokom.
- Ovsené vločky dajte do misy s ryžovou múkou, mletými mandľami, práškom do pečiva a jedlou sódou.
- Vmiešajte k zmesi korenia a nastrúhanú citrónovú kôru.
- V druhej mise vyšľahajte vajcia s nízkotučným tvarohom, kokosovým olejom, javorovým sirupom, vanilkovým extraktom a mandľovým mliekom.
- Pridajte tekuté prísady do misy s múkou a dobre premiešajte.
- Ručne alebo pomocou kuchynského robota vypracujte na cesto.
- Potom vmiešajte mandle a sušené ovocie.
- Z cesta vytvarujte typický tvar bochníka.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie
- Pečte v predhriatej rúre približne 45-50 minút.
- Keď vianočná štôlňa vychladne, môžete ju posypať malým množstvom práškového cukru, aby získala klasický vzhľad.