Zelenina kvasená so soľou a vodou

Zelenina kvasená so soľou a vodou

Fermentácia je obľúbený spôsob spracovania rôznych plodov zo záhradky, pretože výsledný pokrm je bohatý na probiotiká. Hoci v obchodoch môžeme naraziť na množstvo produktov tohto druhu, nie je nad domácu výrobu.

Ingrediencie:

  • 250 g mrkvy
  • 1 zväzok reďkoviek na plátky
  • 8 uhoriek nakladačiek
  • 1 liter vody
  • 3 lyžice jemnej morskej soli
  • 3 – 6 strúčikov cesnaku
  • 2 – 3 vetvičky čerstvého kôpru

Postup:

  • Než sa pustíme do naloženia zeleniny, je dobré vložiť poháre do veľkého hrnca s vodou a nechať minimálne 10 minút vyvariť.
  • Potom poháre vyberieme a necháme na utierke vychladnúť.
  • Do malého hrnca dáme liter vody, soľ a privedieme do varu. Akonáhle začne voda bublať, odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Zeleninu očistíme, mrkvy a nakladačky nakrájame na dlhé štvrtky, reďkovky s cesnakom na plátky.
  • Na dno pohárov dáme kúsky cesnaku a kôpru.
  • Jeden pohár naplníme mrkvou, druhý nakladačkami a tretiu reďkovkami.
  • Zalejeme slanou vodou tak, aby bola všetka zelenina úplne pokrytá.
  • Zaviečkujeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote po dobu 7 až 14 dní. Dôležité je, aby to bola miestnosť, kde je teplota stála, teda aby tam nebolo chvíľu chladno a za chvíľu zase veľké teplo.
Obľúbená zelenina fermentovaná v slanom náleve.
Zdroj: https://calmeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.