Zelenina plnená mletým mäsom s paradajkovou omáčkou

Zelenina plnená mletým mäsom s paradajkovou omáčkou

Vyskúšajte túto pochúťku z Blízkeho východu. Cukety a paradajky sú naplnené špeciálnou zmesou z korenenej ryže a mletého hovädzieho mäsa s paradajkami a čerstvými bylinkami. S naším návodom si ich hravo pripravíte aj vy!

Ingrediencie

Na náplň:

  • ½ šálky dlhozrnnej ryže, dobre prepláchnuté
  • 250 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná
  • ⅓ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • ⅓ šálky nasekaného kôpru
  • 1 plechovka (410 ml) krájaných paradajok so šťavou
  • ½ šálky vody
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička nového korenia
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Na cukety:

  • 4 veľké a veľmi pevné paradajky (3 zbavené jadrovníka a nasekané, 1 nakrájané na plátky)
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kolieska
  • cca 1 100 g stredne veľkých cukiet, ľahko olúpaných
  • 1 plechovka (410 ml) paradajkovej omáčky
  • ¾ šálky vody

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešajte ryžu, mleté ​​hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu, čerstvú petržlenovú vňať, kôpor, nakrájané paradajky, vodu, olivový olej, nové korenie, sušený cesnak, soľ a korenie.
  2. Ručne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  3. Odstráňte hornú časť 3 paradajok a vyberte jadro, aby ste paradajky vydlabali a vytvorili priestor pre náplň.
  4. Nožom odstráňte samý vršok cukety, potom každú cuketu rozkrojte priečne napoly.
  5. Cukety vydlabte, aby bolo miesto na náplň (nechajte asi 0,6 cm okraja).
  6. Ľahko vymažte dno veľkej hlbokej panvice.
  7. Zostávajúce paradajka nakrájajte a rozložte na dno panvice.
  8. Pridajte plátky cibule a to, čo ste vydlabali z cukiet.
  9. Dochuťte trochou soli a korenia.
  10. Rukami jemne naplňte vydlabané paradajky ryžovou náplňou.
  11. Cukety tiež naplňte ryžovou náplňou (len ľahko, nepreplňujte, asi do ¾).
  12. Umiestnite plnené paradajky do stredu panvice, v ktorej už máte pripravenú zeleninu a okolo nich rozložte plnenú cuketu (plnenou stranou nahor).
  13. Cukety trochu nakloňte, pomôže im to sa pekne uvariť s použitím menšieho množstva tekutiny.
  14. Teraz pridajte paradajkovú omáčku a vodu.
  15. Ľahko posypte soľou a korením.
  16. Dajte panvicu na sporák a varte na stredne vysokom plameni, kým sa tekutina nezačne variť.
  17. Stlmte plameň, prikryte a varte 50 minút, kým cuketa nezmäkne a ryžová náplň nie je úplne uvarená.
  18. Preložte plnenú zeleninu na taniere a servírujte s omáčkou z panvice.
Cukety a paradajky naplnené špeciálnou zmesou z korenenej ryže a mletého hovädzieho mäsa s paradajkami a čerstvými bylinkami, to všetko servírované na tácke.

Chystáte letnú párty a neviete, čo pripraviť za pohostenie? Hľadáte niečo zdravé, nové a inšpiratívne? Potom vyskúšajte naše recepty na cuketové nátierky ! Inšpirujte sa dipom s pistáciami, fetou, tahini či píniovými orieškami.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.