Vyskúšajte túto pochúťku z Blízkeho východu. Cukety a paradajky sú naplnené špeciálnou zmesou z korenenej ryže a mletého hovädzieho mäsa s paradajkami a čerstvými bylinkami. S naším návodom si ich hravo pripravíte aj vy!
Ingrediencie
Na náplň:
- ½ šálky dlhozrnnej ryže, dobre prepláchnuté
- 250 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- ⅓ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- ⅓ šálky nasekaného kôpru
- 1 plechovka (410 ml) krájaných paradajok so šťavou
- ½ šálky vody
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička nového korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Na cukety:
- 4 veľké a veľmi pevné paradajky (3 zbavené jadrovníka a nasekané, 1 nakrájané na plátky)
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kolieska
- cca 1 100 g stredne veľkých cukiet, ľahko olúpaných
- 1 plechovka (410 ml) paradajkovej omáčky
- ¾ šálky vody
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte ryžu, mleté hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu, čerstvú petržlenovú vňať, kôpor, nakrájané paradajky, vodu, olivový olej, nové korenie, sušený cesnak, soľ a korenie.
- Ručne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Odstráňte hornú časť 3 paradajok a vyberte jadro, aby ste paradajky vydlabali a vytvorili priestor pre náplň.
- Nožom odstráňte samý vršok cukety, potom každú cuketu rozkrojte priečne napoly.
- Cukety vydlabte, aby bolo miesto na náplň (nechajte asi 0,6 cm okraja).
- Ľahko vymažte dno veľkej hlbokej panvice.
- Zostávajúce paradajka nakrájajte a rozložte na dno panvice.
- Pridajte plátky cibule a to, čo ste vydlabali z cukiet.
- Dochuťte trochou soli a korenia.
- Rukami jemne naplňte vydlabané paradajky ryžovou náplňou.
- Cukety tiež naplňte ryžovou náplňou (len ľahko, nepreplňujte, asi do ¾).
- Umiestnite plnené paradajky do stredu panvice, v ktorej už máte pripravenú zeleninu a okolo nich rozložte plnenú cuketu (plnenou stranou nahor).
- Cukety trochu nakloňte, pomôže im to sa pekne uvariť s použitím menšieho množstva tekutiny.
- Teraz pridajte paradajkovú omáčku a vodu.
- Ľahko posypte soľou a korením.
- Dajte panvicu na sporák a varte na stredne vysokom plameni, kým sa tekutina nezačne variť.
- Stlmte plameň, prikryte a varte 50 minút, kým cuketa nezmäkne a ryžová náplň nie je úplne uvarená.
- Preložte plnenú zeleninu na taniere a servírujte s omáčkou z panvice.
Chystáte letnú párty a neviete, čo pripraviť za pohostenie? Hľadáte niečo zdravé, nové a inšpiratívne? Potom vyskúšajte naše recepty na cuketové nátierky ! Inšpirujte sa dipom s pistáciami, fetou, tahini či píniovými orieškami.