Ľahká argentínska omáčka Chimichurri dodáva dymovej grilovanej zelenine delikátnu chuť cesnaku a byliniek. Vyberte si akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi, jednoducho ju dochuťte olivovým olejom, soľou a čiernym korením a potom pridajte lyžicu Chimichurri omáčky. Dobrú chuť!
Ingrediencie
Na omáčku Chimichurri:
- 1 šálka čerstvých listov petržlenu
- 1/4 šálky čerstvých listov koriandra
- 1/4 šálky čerstvých listov oregana
- 1/3 šálky nahrubo nasekanej červenej cibule alebo šalotky
- 3 lisované strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky červených čili vločiek
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/4 šálky vínneho červeného octu
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička soli
Na grilovanú zeleninu:
- 2 šampiňóny Portobello
- 1 baklažán
- 1 cuketa
- 1 žltá cuketa
- 1 červená cibuľa
- 1 zväzok špargle
- 1 červená paprika
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica soli
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
Postup
- Do mixéra pridajte petržlenovú vňať, oregano, koriander, cibuľu a cesnak a rozmixujte.
- Pridajte čili vločky, olivový olej, ocot a citrónovú šťavu a 2 – 3x ľahko premixujte.
- Ochuťte soľou a dochuťte.
- Alebo všetky prísady jemne nasekajte ostrým nožom, potom rozšľahajte s olivovým olejom, octom a citrónovou šťavou v miske alebo pretrepte v zakrytej sklenenej nádobe.
- Uložte do chladničky a nechajte odležať.
- Pripravte si gril a predhrejte ho na strednú teplotu.
- Orežte konce zeleniny a nakrájajte na plátky.
- Červenú papriku pokrájajte na štvrtiny.
- Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a rovnomerne posypte soľou a korením.
- Grilujte so zatvoreným vekom, kým nebude zelenina mäkká a ľahko spálená – cca 8 až 10 minút na papriky, cibuľu a huby, 5 až 7 minút na cukety, baklažán a špargľu.
- Podávajte teplé s omáčkou.
Pozrite sa aj na naše delikátne recepty na nielen zeleninové, ale aj mäsové špízy v 11 rôznych variantoch!