Túžite po najlepšom vegetariánskom recepte?
Vyskúšajte teda recept so zeleninou a hustou paradajkovo-šošovkovou omáčkou, ktorá je zjemnená bešamelom.
Ingrediencie
- 2 stredné baklažány (ošúpané a nakrájané na dĺžku)
- soľ
- 3 zemiaky (ošúpané, nakrájané pozdĺžne na plátky)
- 2 veľké cukety (nakrájané na dĺžku)
- olivový olej
Bešamel:
- ⅓ šálky + 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- ⅔ šálky múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ polievková lyžica muškátového orieška
- 4 šálky polotučného mlieka
- 2 veľké vajcia
Šošovicová omáčka:
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 cesnaku (prelisovaného)
- 1 a ¼ šálky šošovky
- 1 plechovka krájaných paradajok
- ½ šálky vývaru
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
- štipka škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na čistú utierku položte osolené plátky baklažánu, aby pustili vodu. Ponechajte ich tak 20–30 minút.
- Medzitým si pripravte bešamel.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte múku, soľ a korenie. Vytvorte zápražku a pridajte mlieko. Pri prilievaní mlieka stále šľahajte metličkou, aby v bešameli nevznikli hrudky.
- Bešamel nechajte prebublávať, kým nezhustne. Ale nevarte ho. Na záver do neho nastrúhajte muškátový oriešok.
- Vo vedľajšej miske rozšľahajte 2 vajcia a pridajte ich do bešamelu. Nechajte prebublávať ďalšie 2 minúty a odstavte z ohňa. Nechajte zmes vychladnúť a zhustnúť.
- Teraz si pripravte šošovkovú omáčku.
- V hrnci, na olivovom oleji, orestujte cibuľu s cesnakom a pridajte šošovku, paradajky a vývar.
- Všetko ochuťte soľou, oreganom, muškátovým orieškom a malou štipkou mletej škorice.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryte pokrievkou iba čiastočne. Varte 15–20 minút.
- Zatiaľ čo sa varí šošovková omáčka, upečte si zeleninu.
- Na, papierom na pečenie, vyložený plech dajte nakrájané zemiaky, cuketu a baklažány. Potrite ľahko olivovým olejom.
- Pečte 15–20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Teraz vymažte zapekaciu misu olivovým olejom a vrstvite. Najprv vložte na dno šošovkovú omáčku, potom zeleninu a potom zvyšok šošovkovej omáčky. Vrchnú časť prelejte bešamelom a uhlaďte do rovná.
- Pečte po dobu 45 minút, kým bešamel hore nezezlátne.
- Pred tým, než začnete vegetariánsku musaku porciovať, ju nechajte 20 minút odpočívať.