Zeleninová musaka

Zeleninová musaka

Túžite po najlepšom vegetariánskom recepte?

Vyskúšajte teda recept so zeleninou a hustou paradajkovo-šošovkovou omáčkou, ktorá je zjemnená bešamelom.

Ingrediencie

  • 2 stredné baklažány (ošúpané a nakrájané na dĺžku)
  • soľ
  • 3 zemiaky (ošúpané, nakrájané pozdĺžne na plátky)
  • 2 veľké cukety (nakrájané na dĺžku)
  • olivový olej

Bešamel:

  • ⅓ šálky + 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • ⅔ šálky múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ polievková lyžica muškátového orieška
  • 4 šálky polotučného mlieka
  • 2 veľké vajcia

Šošovicová omáčka:

  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 cesnaku (prelisovaného)
  • 1 a ¼ šálky šošovky
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • ½ šálky vývaru
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • štipka škorice

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na čistú utierku položte osolené plátky baklažánu, aby pustili vodu. Ponechajte ich tak 20–30 minút.
  • Medzitým si pripravte bešamel.
  • V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte múku, soľ a korenie. Vytvorte zápražku a pridajte mlieko. Pri prilievaní mlieka stále šľahajte metličkou, aby v bešameli nevznikli hrudky.
  • Bešamel nechajte prebublávať, kým nezhustne. Ale nevarte ho. Na záver do neho nastrúhajte muškátový oriešok.
  • Vo vedľajšej miske rozšľahajte 2 vajcia a pridajte ich do bešamelu. Nechajte prebublávať ďalšie 2 minúty a odstavte z ohňa. Nechajte zmes vychladnúť a zhustnúť.
  • Teraz si pripravte šošovkovú omáčku.
  • V hrnci, na olivovom oleji, orestujte cibuľu s cesnakom a pridajte šošovku, paradajky a vývar.
  • Všetko ochuťte soľou, oreganom, muškátovým orieškom a malou štipkou mletej škorice.
  • Priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryte pokrievkou iba čiastočne. Varte 15–20 minút.
  • Zatiaľ čo sa varí šošovková omáčka, upečte si zeleninu.
  • Na, papierom na pečenie, vyložený plech dajte nakrájané zemiaky, cuketu a baklažány. Potrite ľahko olivovým olejom.
  • Pečte 15–20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Teraz vymažte zapekaciu misu olivovým olejom a vrstvite. Najprv vložte na dno šošovkovú omáčku, potom zeleninu a potom zvyšok šošovkovej omáčky. Vrchnú časť prelejte bešamelom a uhlaďte do rovná.
  • Pečte po dobu 45 minút, kým bešamel hore nezezlátne.
  • Pred tým, než začnete vegetariánsku musaku porciovať, ju nechajte 20 minút odpočívať.

Zapečená zelenina so šošovkou a bešamelom.
zdroj: themediterraneandish.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.