Hrniec plný zeleniny a mäsa, presne to predstavuje tento recept na srbské rizoto, po ktorom sa budete olizovať ešte na druhý deň.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 200 g kuracieho alebo hovädzieho mäsa
- 10 – 12 cibulí
- 1 1/2 kg paradajok
- 1 stredne veľký baklažán
- 1 zelená paprika
- 2 cukety
- 3 stonky stopkového zeleru nakrájaného na plátky
- 2 hrnčeky vody
- 1 hrnček ryže
- Hrsť petržlenu
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (môže byť aj štvorfarebné alebo biele)
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Mäso nakrájame na stredne veľké kocky, stopkový zeler na menšie kocky.
- Paradajky pokrájame na plátky spolu s očistenou cibuľou.
- Baklažán aj cuketu olúpeme as paprikou rozkrájame na rovnaké kúsky, asi tak 1 x 1 cm.
- Do misky dáme olej, cibuľu, baklažán, zelenú papriku, cukety aj zeler a osolíme podľa chuti.
- Vezmeme väčší pekáč a budeme doň vrstviť jednotlivé ingrediencie.
- Na dno dáme polovicu paradajok, polovicu zeleninovej zmesi a okoreníme.
- Pridáme nakrájané mäso a rozprestrieme po celej ploche.
- Mäso prikryjeme druhou polovicou zeleniny, prisypeme nevarenú ryžu a zvyšné paradajky.
- Nakoniec prelejeme vodou, zakryjeme alobalom a dáme piecť do predhriatej rúry na 2 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby zložíme alobal a ešte necháme 10 minút piecť odkryté.
- Potom už stačí iba vybrať z rúry a servírovať.