Zeleninový šalát so slaninou a syrom

Zeleninový šalát so slaninou a syrom

Rozhodne najlepšie šalát, ktorý ste kedy jedli! Pripravuje sa z čerstvého rímskeho šalátu, dvoch druhov syra, chutnej slaninky, sladkých cherry paradajok, chrumkavých pražených mandlí a krutónov a to všetko je doplnené sviežou citrónovou zálievkou. Lahôdka!

Ingrediencie

Na šalát:

  • 1 šálka lúpaných mandlí
  • 10 plátkov slaniny
  • 1 a pol hlavy rímskeho šalátu, nakrájaného na kúsky
  • 500 g cherry paradajok, rozpolených
  • 1 šálka strúhaného švajčiarskeho syra
  • 1/2 šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • 1 a 1/2 šálky krutónov (z deň starého chleba a talianskeho korenia – viac v postupe)

Na citrónovú zálievku:

  • 3/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 a 1/2 lyžičky medu
  • 3/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, podľa chuti

Postup

  1. Pripravte si krutónky.
  2. Deň starý chlieb nakrájajte na asi 2 cm kocky kocky.
  3. Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
  4. Kúsky chleba položte tesne vedľa seba na plech, potom ich pomaly a rovnomerne pokvapkajte 2 – 3 lyžicami olivového oleja, potom premiešajte, aby sa obalili.
  5. Dochuťte soľou a korením a trochou talianskeho korenia (asi 3/4 lyžičky).
  6. Pečte v predhriatej rúre dozlatista a chrumkava, raz v polovici pečenia krutónky prehoďte, celkom pečte asi 15 – 20 minút.
  7. Nechajte vychladnúť.
    Do pohára pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, dijonskú horčicu a med.
  8. Osoľte a okoreňte.
  9. Uzavrite viečkom a pretrepte, aby sa všetko premiešalo.
  10. V prípade potreby poriadne premiešajte med, pokiaľ sa drží na dne pohára.
  11. Počas prípravy zvyšku nechajte vychladiť v chladničke.
  12. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  13. Mandle rozložte do rovnomernej vrstvy na malý plech.
  14. Pečte v predhriatej rúre, kým nebudú ľahko zlatisté, asi 6 – 10 minút, raz v polovici opekania prehoďte.
  15. Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť.
  16. Zvýšte teplotu rúry na 200 stupňov.
  17. Vyložte plech s okrajmi alobalom.
  18. Naň naskladajte prúžky slaniny v jednej vrstve.
  19. Pečte v predhriatej rúre, kým nezozlátnu a nie sú takmer chrumkavé (po vychladnutí by mali byť úplne chrumkavé), asi 13 – 18 minút (čas sa bude líšiť v závislosti od hrúbky slaniny).
  20. Slaninu preložte na plech vyložený papierovými utierkami a nechajte vychladnúť.
  21. Po vychladnutí nakrájajte slaninu na malé kúsky.
  22. Rímsky šalát opláchnite pod studenou vodou a nechajte ho dobre uschnúť.
  23. Pridajte šalát do veľkej servírovacej misy.
  24. Pridajte mandle, slaninu, paradajky, švajčiarsky syr a parmezán.
  25. Dresing znovu pretrepte, nalejte na šalát, všetko premiešajte, pridajte krutóny a znova premiešajte.
  26. Ihneď podávajte.
Čerstvý rímsky šalát, dva druhy syra, slaninka, cherry paradajky, pražené mandle a krutóny, to všetko premiešané s citrónovou zálievkou a servírované v mise s vareškami.
www.cookingclassy.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na rukolové šaláty . Táto listová zelenina v kombinácii s hroznom, pomarančom, sušenými paradajkami či červenou repou je jednoducho dokonalá.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.