Mäsové guličky z mletého mäsa sú nielen obľúbeným pokrmom Švédov, ale aj Belgičanov, Nórov a ďalších obyvateľov. V popularitu sa dostávajú aj u nás.
Čo hovoríte na variante s omáčkou z řapíkatého zeleru? Z množstva ingrediencií uvedených v recepte vám vyjde zhruba na 10 guličiek.
Ingrediencie:
- 375 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
- 1 lyžica strúhanky
- 2 stredné strúčiky cesnaku
- 2 lyžice najemno nasekanej cibule
- 1 lyžica nastrúhaného syra parmezánskeho typu
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 vaječný žĺtok
- 1 malá šalotka
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 pohár suchého bieleho vína
- 4 bobkové listy
- 2 vetvičky tymiánu
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- korenie
- soľ
Postup:
- 1 cesnak a šalotku si olúpte a nasekajte nadrobno, dajte oboje do hrnca s 2 bobkovými listami a lyžicou masla.
- Pár minút restujte na strednom ohni, kým nebude šalotka dozlatista.
- Dosoľte a okoreňte.
- Orestovanú zmes si dajte bokom do misky a nechajte ju vychladnúť (bobkové listy vyhoďte).
- Mleté mäso zmiešajte s vychladnutou zmesou šalotky a cesnaku, pridajte vaječný žĺtok, strúhanku, nastrúhaný syr, osoľte, okoreňte a všetko dôkladne zmiešajte.
- Z hotového cesta tvarujte vlhkými rukami gule.
- Tie osmažte na rozpálenom zvyšku masla zo všetkých strán dozlatista (otáčajte ich v smere hodinových ručičiek, lepšie sa to pamätá).
- Osmažené gule dajte bokom do nádoby a prikryte alobalom.
- Panvicu, kde ste gule vyprážali, neumývajte, budete ju stále potrebovať.
- Pridajte do nej zvyšok masla a orestujte na ňom cibuľu, cesnak, bobkové listy a vetvičku tymiánu.
- Restujte asi 2-3 minúty, potom pridajte nasekaný zeler, posoľte a restujte ďalšie 3 minúty.
- Potom ho podlejte vínom, smotanou a pridajte späť mäsové guličky.
- Zamiešajte a nechajte pod pokrievkou variť ďalších 7 minút.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.