Zelerová omáčka s mäsovými guličkami

Zelerová omáčka s mäsovými guličkami

Mäsové guličky z mletého mäsa sú nielen obľúbeným pokrmom Švédov, ale aj Belgičanov, Nórov a ďalších obyvateľov. V popularitu sa dostávajú aj u nás.

Čo hovoríte na variante s omáčkou z řapíkatého zeleru? Z množstva ingrediencií uvedených v recepte vám vyjde zhruba na 10 guličiek.

Ingrediencie:

  • 375 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 lyžica strúhanky
  • 2 stredné strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice najemno nasekanej cibule
  • 1 lyžica nastrúhaného syra parmezánskeho typu
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 malá šalotka
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 pohár suchého bieleho vína
  • 4 bobkové listy
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • korenie
  • soľ

Postup:

  • 1 cesnak a šalotku si olúpte a nasekajte nadrobno, dajte oboje do hrnca s 2 bobkovými listami a lyžicou masla.
  • Pár minút restujte na strednom ohni, kým nebude šalotka dozlatista.
  • Dosoľte a okoreňte.
  • Orestovanú zmes si dajte bokom do misky a nechajte ju vychladnúť (bobkové listy vyhoďte).
  • Mleté mäso zmiešajte s vychladnutou zmesou šalotky a cesnaku, pridajte vaječný žĺtok, strúhanku, nastrúhaný syr, osoľte, okoreňte a všetko dôkladne zmiešajte.
  • Z hotového cesta tvarujte vlhkými rukami gule.
  • Tie osmažte na rozpálenom zvyšku masla zo všetkých strán dozlatista (otáčajte ich v smere hodinových ručičiek, lepšie sa to pamätá).
  • Osmažené gule dajte bokom do nádoby a prikryte alobalom.
  • Panvicu, kde ste gule vyprážali, neumývajte, budete ju stále potrebovať.
  • Pridajte do nej zvyšok masla a orestujte na ňom cibuľu, cesnak, bobkové listy a vetvičku tymiánu.
  • Restujte asi 2-3 minúty, potom pridajte nasekaný zeler, posoľte a restujte ďalšie 3 minúty.
  • Potom ho podlejte vínom, smotanou a pridajte späť mäsové guličky.
  • Zamiešajte a nechajte pod pokrievkou variť ďalších 7 minút.
  • Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
stopkatý zeler- recepty na omáčku
Zdroj: junedarville.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.