Zelerová polievka s krutónmi

Zelerová polievka s krutónmi

Jemná polievka z zeleru vás príjemne zahreje po celom dni a ešte si pochutnáte. Slaninka a krutóny jej dodávajú ten správny šmrnc.

Ingrediencie

  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 3 klinčeky
  • 3 bobkové listy
  • soľ, korenie
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 strúčiky cesnaku
  • slanina
  • 150 ml 12% smotany
  • petržlenová vňať na posypanie

Postup

  1. Olúpte zeler a nakrájajte ho na väčšie kúsky.
  2. Olúpte cibuľu a 1 strúčik cesnaku a nakrájajte nahrubo.
  3. 2 strúčiky cesnaku nakrájajte na polovice a dajte bokom.
  4. Slaninu nakrájajte nahrubo a dajte do hrnca rozohriať.
  5. Až slanina pustí tuk, pridajte napolené strúčiky cesnaku.
  6. Časť tuku z kastrólika si odlejte bokom.
  7. Rozpustenú slaninu s cesnakom nalejte na strednú panvicu, dajte na ňu osmažiť cibuľku a nasekaný strúčik cesnaku.
  8. Po pár minútach pridajte zeler a potom ešte klinčeky a bobkový list.
  9. Zalejte vývarom a priveďte do varu.
  10. Po 10 minútach vyberte klinčeky a bobkové listy.
  11. Medzitým si pripravte krutóny.
  12. Nakrájajte toastový chlieb na menšie kocky a opražte ich na panvici na odloženom tuku zo slaniny.
  13. Krutóny by mali byť chrumkavé a mať zlatistú farbu.
  14. Polievku varte do zmäknutia zeleru, ak chcete, aby zelerová polievka bola hladká, môžete ju rozmixovať tyčovým mixérom.
  15. Prilejte smotanu, okoreňte a osoľte.
  16. Soľte jemne, slanina sama o sebe je dosť slaná.
  17. Servírujte s krutónmi, posekanou petržlenovou vňaťou a môžete trochu poliať slaninovým tukom.
Krémová zeleninová polievka so slaninou a krutónmi, ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou, servírovaná v hlbokom tanieri s vedľa položenú lyžicu.
www.ohmydish.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na polievky z zeleru buľvového, ale aj řapíkatého. Ktorú ochutnáte?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.