Jemná polievka z zeleru vás príjemne zahreje po celom dni a ešte si pochutnáte. Slaninka a krutóny jej dodávajú ten správny šmrnc.
Ingrediencie
- 1/2 zeleru
- 1 cibuľa
- 800 ml kuracieho vývaru
- 3 klinčeky
- 3 bobkové listy
- soľ, korenie
- 3 plátky toastového chleba
- 3 strúčiky cesnaku
- slanina
- 150 ml 12% smotany
- petržlenová vňať na posypanie
Postup
- Olúpte zeler a nakrájajte ho na väčšie kúsky.
- Olúpte cibuľu a 1 strúčik cesnaku a nakrájajte nahrubo.
- 2 strúčiky cesnaku nakrájajte na polovice a dajte bokom.
- Slaninu nakrájajte nahrubo a dajte do hrnca rozohriať.
- Až slanina pustí tuk, pridajte napolené strúčiky cesnaku.
- Časť tuku z kastrólika si odlejte bokom.
- Rozpustenú slaninu s cesnakom nalejte na strednú panvicu, dajte na ňu osmažiť cibuľku a nasekaný strúčik cesnaku.
- Po pár minútach pridajte zeler a potom ešte klinčeky a bobkový list.
- Zalejte vývarom a priveďte do varu.
- Po 10 minútach vyberte klinčeky a bobkové listy.
- Medzitým si pripravte krutóny.
- Nakrájajte toastový chlieb na menšie kocky a opražte ich na panvici na odloženom tuku zo slaniny.
- Krutóny by mali byť chrumkavé a mať zlatistú farbu.
- Polievku varte do zmäknutia zeleru, ak chcete, aby zelerová polievka bola hladká, môžete ju rozmixovať tyčovým mixérom.
- Prilejte smotanu, okoreňte a osoľte.
- Soľte jemne, slanina sama o sebe je dosť slaná.
- Servírujte s krutónmi, posekanou petržlenovou vňaťou a môžete trochu poliať slaninovým tukom.
Máme pre vás aj ďalšie recepty na polievky z zeleru buľvového, ale aj řapíkatého. Ktorú ochutnáte?