Osviežujúce recepty na šalát z zeleru (klasické aj úplne nečakané varianty)

Zeler je podstatou mnohých omáčok, vývarov a iných základných jedál.

Nechajte ho ale občas hrať na tanieri aj hlavnú rolu.

Skúste zelerové šaláty!

Sú zdravé, svieže a výživné.

Pozrite sa na osem najobľúbenejších variantov a nájdite si svojho favorita

8 zaujímavých faktov o zelere

  • Pôvodný zeler alebo mierik vonný pochádza z Južnej Európy
  • Vo svojej planej forme nebol vhodný na konzumáciu, ale jeho zušľachťovaním vznikli tri terajšie formy: zeler buľvový, stopkový zeler a zeler vňaťový
  • Zatiaľ čo v ČR av strednej Európe je viac rozšírená zelerová buľva, vo svete sa častejšie stretnete s stopkovým zelerom
  • Zeler je veľmi dobrý pre zdravý kardiovaskulárny systém
  • Dá sa jesť surový aj uvarený
  • Pôsobí ako afrodiziakum
  • Pri teplote 0 – 5°C sa dá uchovávať až pol roka
  • Je súčasťou rovnakej rastlinnej rodiny ako napríklad aníz alebo petržlen

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.