Zeler je podstatou mnohých omáčok, vývarov a iných základných jedál.
Nechajte ho ale občas hrať na tanieri aj hlavnú rolu.
Skúste zelerové šaláty!
Sú zdravé, svieže a výživné.
Pozrite sa na osem najobľúbenejších variantov a nájdite si svojho favorita
Naše recepty
8 zaujímavých faktov o zelere
- Pôvodný zeler alebo mierik vonný pochádza z Južnej Európy
- Vo svojej planej forme nebol vhodný na konzumáciu, ale jeho zušľachťovaním vznikli tri terajšie formy: zeler buľvový, stopkový zeler a zeler vňaťový
- Zatiaľ čo v ČR av strednej Európe je viac rozšírená zelerová buľva, vo svete sa častejšie stretnete s stopkovým zelerom
- Zeler je veľmi dobrý pre zdravý kardiovaskulárny systém
- Dá sa jesť surový aj uvarený
- Pôsobí ako afrodiziakum
- Pri teplote 0 – 5°C sa dá uchovávať až pol roka
- Je súčasťou rovnakej rastlinnej rodiny ako napríklad aníz alebo petržlen