Luxusný dip z zeleru, špenátu, syrov a artičokov vás nadchne nielen svojou chuťou, ale aj textúrou. Nemusíte sa báť ho naservírovať aj tým najnáročnejším hosťom!
Ingrediencie
- 1 malý zeler, olúpaný a nakrájaný
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 400 g srdiečok artičokov (vo vode), scedených a nasekaných
- 280 g špenátu (čerstvého alebo mrazeného), nakrájaného
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 230 g smotanového syra
- 1/2 šálky strúhanej mozzarelly
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/4 lyžičky sušenej cibule
- čierne korenie podľa chuti
- nakrájaná pažítka na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na plech pokrytý papierom na pečenie alebo alobalom pridajte zeler.
- Pridajte 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja a dochuťte 1 lyžičkou soli a trochu mletého čierneho korenia.
- Premiešajte, aby bol zeler pokrytý olejom a rovnomerne rozprestrite.
- Pečte 20 minút, kým zeler na miestach nezhnedne.
- Pridajte pečený zeler do pomalého hrnca.
- Do pomalého hrnca s ním pridajte zvyšok ingrediencií okrem pažítky.
- Premiešajte.
- Varte v pomalom hrnci jednu hodinu alebo pri nízkej teplote 2–3 hodiny, kým sa syr úplne nerozpustí.
- Hotový dip pridajte do misky a podávajte ozdobené pažítkou a spolu s stopkovým zelerom, mrkvou, paprikou, hráškom alebo inou zeleninou, ktorú máte radi.
- Môžete ho dokonca podávať s plátkami citróna.
- Užite si to!
Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na zelerové placky, fašírky, rezne a burgre!