Googlíte tipy na nové polievky? Ak ste ešte nemali tú s řapíkatým zelerom, a máte radi polievky zo zeleniny, ochutnajte. Tento recept je plný vitamínov, minerálov a údajne dokonca dokáže potlačiť aj migrénu.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja alebo masla
- 1 cibuľa
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 6 hrnčekov na kúsky (cca 3 cm dlhé) nakrájaného řapíkatého zeleru (pár lístkov ponechajte na ozdobu)
- 2 hrnčeky na kolieska nakrájaných a olúpaných zemiakov (asi 1 cm hrúbky)
- 4 hrnčeky mäsového alebo zeleninového vývaru
- 1 hrnček vody
- 1 bobkový list
- 1 lyžica soli
- ½ lyžičky korenia
- ¼ lyžičky kajenského korenia
Na dekoráciu:
- ¼ hrnčeka čerstvého kôpru
- ½ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
- ½ hrnčeka kyslej smotany, bieleho jogurtu
Postup:
- Do väčšieho hrnca si dajte rozohriať olej a orestujte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista (asi 5 minút).
- Občas ju premiešajte, aby sa nepripálila.
- Medzitým si nahrubo nakrájajte cesnak, zeler a zemiaky.
- Akonáhle je cibuľa dozlatista orestovaná, pridajte cesnak a restujte ešte 1-2 minúty, občas premiešajte.
- Pridajte zeler, zemiaky, vývar, vodu, bobkový list, soľ, oba korenia a prikryte hrniec pokrievkou.
- Priveďte polievku do varu, potom plameň stlmte a nechajte len prebublávať.
- Polievka je hotová asi po 10 minútach (akonáhle bude všetka zelenina mäkká).
- Rozmixujte tyčovým mixérom, nadekorujte podľa chuti a môžete podávať.