Tieto knedle zo zemiakov oceníte napríklad v stresovom období, pretože hubová náplň vám poskytne dostatok vitamínov B, ktoré zaisťujú vyrovnanú náladu a podporujú pokojný spánok. Navyše výborne chutia!
INGREDIENCIA
- 800 g škrobnatých zemiakov
- 1 cibuľa
- 100 g šampiňónov
- 100 g údené pancetty
- 1 lyžica repkového oleja
- 75 ml červeného vína
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- soľ
- papriky
- 1 žĺtok
- muškátový oriešok
- 150 g hrubej múky
- 1 vajce
- olej alebo masť
- kukuričný škrob (podľa potreby)
- 4 lyžice masla
- 4 lyžice strúhanky
- 2 lyžice jarnej cibuľky
POSTUP
- Opláchneme zemiaky a varíme v pare asi 300 gramov zemiakov po dobu 30 minút.
- Na náplň si olúpeme cibuľu a nakrájame nadrobno.
- Šampiňóny opláchneme a nakrájame.
- Pancettu nakrájame na malé kocky.
- Orestujte ju spoločne s cibuľou na rozpálenom oleji do zmäknutia a potom pridáme šampiňóny.
- Restujeme 2-3 minúty.
- Zalejeme vínom a dusíme.
- Pridáme tymián a silne dochutíme soľou a korením.
- Vyberieme zo sporáka a necháme vychladiť.
- Zostávajúce zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno.
- Vyžmýkame ich pomocou utierky.
- Necháme si zliatu tekutinu a počkáme, kým sa škrob usadí.
- Potom zemiaky opatrne zlejeme a podľa potreby pridáme kukuričný škrob.
- Uvarené zemiaky olúpeme a prelisujeme pomocou šťouchadla na zemiaky.
- Pridáme k surovým zemiakom.
- Pridáme aj žĺtky a dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
- Vypracujeme na hladké cesto.
- Pokiaľ je príliš mäkké, pridáme viac kukuričného škrobu.
- Cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov.
- Vyvaľkáme guličky a stredy naplníme 1-2 lyžicami náplne.
- Zrolujte späť do guličiek a utesníme.
- Knedle vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme, kým nebudú hotové, asi 20 minút.
- Na panvici rozpustíme maslo a opečieme strúhanku dozlatista.
- Knedle vyberieme dierovanou lyžicou a necháme odkvapkať na papierových utierkach.
- Podávame v plytkých miskách.
- Vrch posypeme strúhankou a pažítkou.