Chýba vám nápad akú prílohu podávať k vášmu mäsu, zelenine alebo hľadáte niečo na zahryznutie?
Pripravte si naše recepty na zemiakové krokety a pochutnajte si s nami.
Postupy aj príprava je jednoduchá a zvládne ich každý!
Naše recepty
Ako vybrať správne zemiaky pre vaše jedlo?
Zemiaky sú rozdelené do kategórií podľa štruktúry dužiny a najlepšieho spôsobu prípravy. Toto sú tri klasifikácie textúry zemiakov:
Škrobové zemiaky
Majú vysoký obsah škrobu so suchou múčnou dužninou. Suchá štruktúra vnútra zemiakov spôsobuje, že sa ľahko mrví a lámu, takže sú ideálne na výrobu zemiakovej kaše alebo ako pečené zemiaky. Suchá dužina tiež nasiakne tekutiny ako huba, takže všetky mliečne výrobky alebo maslo pridané do zemiakov sa rýchlo a rovnomerne vstrebajú. Zemiaky s vysokým obsahom škrobu sú tiež najlepšími kandidátmi na vyprážanie hranoliek. Vonkajšia časť absorbuje olej a stáva sa lahodne chrumkavou, zatiaľ čo vnútro zostáva nadýchané.
Voskové zemiaky
Voskové zemiaky obsahujú veľmi málo škrobu a majú krémovú dužinu s vysokým obsahom vlhkosti. Tieto zemiaky majú obvykle tenkú šupku a nie je nutné ich pred varením lúpať. Na rozdiel od škrobových zemiakov, ktoré sa varením rozpadnú, voskové zemiaky držia svoj tvar. Vďaka tomu sú ideálne do polievok a dusených pokrmov, do zemiakových šalátov alebo na zapekanie.
Univerzálne zemiaky
Univerzálne zemiaky sú to najlepšie z oboch svetov. Obsahujú stredné množstvo škrobu, ktorý im dodáva nadýchanú textúru pri šťuchaní alebo pečení. Majú ale aj stredný obsah vody, čo im pomáha držať tvar pri dusení, opekaní alebo vyprážaní na panvici. Výber univerzálnych zemiakov poskytuje najviac možností, pokiaľ ide o prípravu.