Zemiakové krokety so slaninou a syrom

Zemiakové krokety so slaninou a syrom

Tieto luxusné krokety zo zemiakov, slaniny a dvoch druhov syra sú chrumkavé zvonku, mäkké vo vnútri a zamiluje si ich snáď každý. Presvedčte sa o tom sami! Prinášame vám aj recept na skvelý dip, ktorý krokety krásne doplnia.

Ingrediencie

Na krokety:

  • 1,4 kg zemiakov nakrájaných na kocky
  • 8 lyžíc masla
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 veľké vajcia
  • 6 plátkov nakrájanej slaniny
  • ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 110 g čedaru, nakrájaného na kocky
  • 110 g syra provolone, nakrájaného na kocky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 3 veľké vajcia rozšľahané
  • 1 hrnček strúhanky
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na dip:

  • 1 šálka kyslej smotany
  • 2 plátky slaniny, nakrájané
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 2 lyžice čerstvé, nasekané petržlenovej vňate
  • ¼ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti

Postup

  1. Umiestnime zemiaky do hrnca a naplníme ho studenou vodou tak, aby zemiaky úplne pokryli.
  2. Do vody pridáme asi 1 lyžičku soli a premiešame.
  3. Zemiaky privedieme do varu a varíme asi 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
  4. Medzitým opečieme slaninu dochrumkava.
  5. Pokiaľ robíme aj dip, orestujeme všetku slaninu (celkom 8 plátkov) dohromady a 1/4 z nej si necháme na dip.
  6. Zemiaky scedíme a pridáme ich do veľkej misy.
  7. Pridáme maslo, soľ, korenie, mlieko, vajcia a roztlačíme šťouchadlom na zemiaky.
  8. Vmiešame slaninu a petržlenovú vňať.
  9. Pripravíme si 3 plytké taniere, jeden s múkou, jeden s rozšľahanými vajcami a jeden so strúhankou.
  10. Vajcia a múku môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
  11. Pre trochu dymovej chuti môžeme do múky pridať trochu údenej papriky.
  12. Pomocou malej naberačky na zmrzlinu naberieme toľko zmesi, aby sa dala zrolovať na porciu veľkosti golfovej loptičky.
  13. Do stredu položíme malú kocku syra čedar a provolone.
  14. Zemiakovú zmes obalíme okolo syrov a vytvarujeme ju buď do gule alebo do tvaru valca.
  15. Položíme na tanier a opakujeme so zvyšnými prísadami.
  16. Krokety najskôr obalíme v múke, potom ich ponoríme do rozšľahaného vajca a nakoniec ich obalíme v strúhanke.
  17. Odložíme ich na tanier, kým nebudú pripravené na vyprážanie.
  18. Môžete ich tiež dať asi na hodinu do chladničky, to zaistí, že budú držať tvar.
  19. Pridáme rastlinný olej do panvice tak, aby sme ho tam mali aspoň niekoľko centimetrov, a zahrejeme ho na stredne vysokú teplotu.
  20. Vyprážame krokety po dávkach ( iba asi 4 alebo 5 naraz, záleží aj na tom, aký veľký máte hrniec).
  21. Umiestnime ich na utierkou vyloženú misu, aby trochu vychladli.
  22. Teraz si pripravíme dip.
  23. Pridáme všetky ingrediencie na dip do misky a premiešame.
  24. Krokety podávajte teplé s dipom.
Krokety z zemiakov, slaniny a dvoch druhov syra servírované na tanieriku.
www.jocooks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.