Tieto luxusné krokety zo zemiakov, slaniny a dvoch druhov syra sú chrumkavé zvonku, mäkké vo vnútri a zamiluje si ich snáď každý. Presvedčte sa o tom sami! Prinášame vám aj recept na skvelý dip, ktorý krokety krásne doplnia.
Ingrediencie
Na krokety:
- 1,4 kg zemiakov nakrájaných na kocky
- 8 lyžíc masla
- ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
- ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti
- 2 lyžice mlieka
- 1 veľké vajcia
- 6 plátkov nakrájanej slaniny
- ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 110 g čedaru, nakrájaného na kocky
- 110 g syra provolone, nakrájaného na kocky
- 1 šálka hladkej múky
- 3 veľké vajcia rozšľahané
- 1 hrnček strúhanky
- rastlinný olej na vyprážanie
Na dip:
- 1 šálka kyslej smotany
- 2 plátky slaniny, nakrájané
- 2 lyžičky údené papriky
- 2 lyžice čerstvé, nasekané petržlenovej vňate
- ¼ lyžičky soli alebo podľa chuti
- ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti
Postup
- Umiestnime zemiaky do hrnca a naplníme ho studenou vodou tak, aby zemiaky úplne pokryli.
- Do vody pridáme asi 1 lyžičku soli a premiešame.
- Zemiaky privedieme do varu a varíme asi 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
- Medzitým opečieme slaninu dochrumkava.
- Pokiaľ robíme aj dip, orestujeme všetku slaninu (celkom 8 plátkov) dohromady a 1/4 z nej si necháme na dip.
- Zemiaky scedíme a pridáme ich do veľkej misy.
- Pridáme maslo, soľ, korenie, mlieko, vajcia a roztlačíme šťouchadlom na zemiaky.
- Vmiešame slaninu a petržlenovú vňať.
- Pripravíme si 3 plytké taniere, jeden s múkou, jeden s rozšľahanými vajcami a jeden so strúhankou.
- Vajcia a múku môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
- Pre trochu dymovej chuti môžeme do múky pridať trochu údenej papriky.
- Pomocou malej naberačky na zmrzlinu naberieme toľko zmesi, aby sa dala zrolovať na porciu veľkosti golfovej loptičky.
- Do stredu položíme malú kocku syra čedar a provolone.
- Zemiakovú zmes obalíme okolo syrov a vytvarujeme ju buď do gule alebo do tvaru valca.
- Položíme na tanier a opakujeme so zvyšnými prísadami.
- Krokety najskôr obalíme v múke, potom ich ponoríme do rozšľahaného vajca a nakoniec ich obalíme v strúhanke.
- Odložíme ich na tanier, kým nebudú pripravené na vyprážanie.
- Môžete ich tiež dať asi na hodinu do chladničky, to zaistí, že budú držať tvar.
- Pridáme rastlinný olej do panvice tak, aby sme ho tam mali aspoň niekoľko centimetrov, a zahrejeme ho na stredne vysokú teplotu.
- Vyprážame krokety po dávkach ( iba asi 4 alebo 5 naraz, záleží aj na tom, aký veľký máte hrniec).
- Umiestnime ich na utierkou vyloženú misu, aby trochu vychladli.
- Teraz si pripravíme dip.
- Pridáme všetky ingrediencie na dip do misky a premiešame.
- Krokety podávajte teplé s dipom.