Pripravte si perfektné placky zo zemiakov a cukiet, na ktoré potrebujete len pár ingrediencií, sú neuveriteľne jednoduché a skvelé napríklad ako predjedlo.
Ingrediencie
- 450 g cukiet, nastrúhaných
- 450 g zemiakov
- 4 lyžice fazuľovej múky (môžete tiež použiť hladkú alebo bezlepkovú múku)
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky nasekanej pažítky
- 2 lyžičky kurkumy
- soľ a korenie
- 6 lyžíc olivového oleja
- tzatziki (voliteľné)
Postup
- Nastrúhanú cuketu dajte do misy a premiešajte so štipkou soli.
- Dajte bokom.
- Zemiaky olúpte a nastrúhajte.
- Nastrúhané zemiaky dajte do inej misky a opláchnite vodou, aby ste sa zbavili časti škrobu.
- Zlejte a vytlačte prebytočnú vodu.
- Nastrúhanú cuketu vezmite a vytlačte z nej prebytočnú vodu.
- Vmiešajte k cukete nastrúhané zemiaky a múku.
- Nastrúhanú zeleninu ešte raz poriadne pretlačte, aby vytiekla prebytočná voda.
- Vmiešajte vajcia, pažítku, kurkumu, asi ďalšiu lyžičku alebo dve soli a korenie.
- Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
- Odoberte 1/3 šálky zeleninovej zmesi a položte ju na rozpálenú panvicu.
- Použite lyžicu na vyrovnanie zmesi na kolieska s hrúbkou asi 1 centimeter.
- Zmažte podľa veľkosti panvice viac karbonátok naraz.
- Karbonátky opekajte z každej strany asi 3 až 4 minúty, alebo pokiaľ nie sú okraje krásne zlatisto hnedé.
- Hotové fašírky položte na taniere.
- Do panvice nalejte ďalšie 2 lyžice oleja a pokračujte v vyprážaní zvyšku fašírok.
- Podľa potreby pridajte ďalší olej.
- Ak chcete, podávajte karbonátky s tzatziki.
- Podávajte najlepšie ihneď.
Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.