Jednoduchý a lahodný dezert krásnou pomarančovou či rumovou arómou.
Ingrediencie:
- 250 g zemiakov
- 150 g cukru
- 150 g mletých mandlí
- 50 g hrozienok alebo sultánok
- 4 cl pomarančového likéru alebo rumu
- 6 vajec
- nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke domäkka.
- V medziobdobí namočte hrozienka na 20 minút do pomarančového likéru alebo rumu.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Olúpte zemiaky a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle.
- Bielky ušľahajte do podoby tuhého snehu.
- Žĺtky, cukor a soľ vyšľahajte za pomoci ručného mixéra do hustej peny.
- Vmiešajte sultánky, nastrúhanú pomarančovú kôru, mleté mandle a zemiaky.
- Nakoniec rovnomerne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Cesto nalejte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečte asi 45 minút.
- Vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
- Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.