Máte zvyšky nesnedených uvarených alebo upečených zemiakov? Skvelé! Nevyhadzujte ich, ale vytvorte z nich skvelý slaný koláč.
Ingrediencie na cesto
- 180g hladkej múky
- 1/2 ČL soli
- 125g masla
- 1 veľké vajcia
Ingrediencie na náplň
- 6 vajec
- 1/2 šálky smotany
- 150g-200g strúhaného čedaru
- 100g parmezánu
- 150g sekaného špenátu, vylisovaného
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1/2 ČL mletého rozmarínu
- 2-3 PL mleté čerstvé pažítky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého korenia
- 200g na kocky nakrájaných pečených zemiakov, najlepšie studené zvyšky
Postup
- V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
- Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
- Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
- Vo veľkej miske rozšľaháme vajcia a smotanu, vmiešajte syry, nasekaný špenát, cesnak, rozmarín, soľ a korenie.
- Všetko riadne premiešajte a potom pridajte opečené zemiaky.
- Hotovú zmes nalejte do upečenej koláčovej krusty.
- Formu umiestnite plech, aby vám nevybublal.
- Pečte pri 180 ° C po dobu 40-50 minút, alebo kým nôž zasunutý do stredu koláča nevyjde čistý.
- Po upečení nechajte odpočinúť aspoň 5 minút a potom podávajte.