Zemiakový závin s makom a slivkami

Zemiakový závin s makom a slivkami

Záviny, ak chcete štrúdľami, sú vo svojich nespočetných podobách jednou z najvďačnejších pečených dobrôt. Vyskúšajte jeden menej tradičný recept zo zemiakového cesta, ktorý sa skvele hodí napríklad k popoludňajšej káve.

INGREDIENCIA

Na cesto:

  • 180 g uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • 80 g rozpusteného masla
  • 100 g cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 1 prášok do pečiva
  • 220 g polohrubej múky
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 vajce na potretie

Na náplň:

  • 200 g sliviek
  • 150 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 2–3 lyžice masla
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • kôra z 1/2 citróna
  • 1 lyžica hrozienok namočených v rume
  • práškový cukor podľa chuti

POSTUP

  • Najprv si pripravte makovú náplň.
  • Mlieko v hrnci priveďte do varu, pridajte k nemu mak, vanilkový a práškový cukor podľa chuti (môžete dosladiť aj neskôr), škoricu a pomaly za stáleho miešania varte, kým nevznikne hustá kaša.
  • Do tejto zmesi postupne primiešajte maslo, citrónovú kôru a hrozienka (aj s rumom) a nechajte vychladnúť.
  • Slivky umyte, rozpoľte a vykôstkujte.
  • Nasleduje príprava cesta.
  • Zemiaky nastrúhajte najemno alebo prelisujte a zapracujte do nich vajcia, maslo, cukor a citrónovú kôru.
  • Potom prisypte múku s práškom do pečiva a rýchlo vypracujte pružné cesto.
  • Podľa potreby pridajte pár lyžíc mlieka.
  • Ihneď rozvaľkajte (veľkosť jednotlivých závinov zvoľte podľa potreby), potrite makovou náplňou, obložte slivkami (pokiaľ nie sú príliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
  • Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 35 minút.
Sladký nakrájaný zemiakový závin a na tanieri.
www.tescoma.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.