Záviny, ak chcete štrúdľami, sú vo svojich nespočetných podobách jednou z najvďačnejších pečených dobrôt. Vyskúšajte jeden menej tradičný recept zo zemiakového cesta, ktorý sa skvele hodí napríklad k popoludňajšej káve.
INGREDIENCIA
Na cesto:
- 180 g uvarených zemiakov
- 1 vajce
- 80 g rozpusteného masla
- 100 g cukru
- kôra z 1 citróna
- 1 prášok do pečiva
- 220 g polohrubej múky
- 2 lyžice mlieka
- 1 vajce na potretie
Na náplň:
- 200 g sliviek
- 150 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 2–3 lyžice masla
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 vanilkového cukru
- kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžica hrozienok namočených v rume
- práškový cukor podľa chuti
POSTUP
- Najprv si pripravte makovú náplň.
- Mlieko v hrnci priveďte do varu, pridajte k nemu mak, vanilkový a práškový cukor podľa chuti (môžete dosladiť aj neskôr), škoricu a pomaly za stáleho miešania varte, kým nevznikne hustá kaša.
- Do tejto zmesi postupne primiešajte maslo, citrónovú kôru a hrozienka (aj s rumom) a nechajte vychladnúť.
- Slivky umyte, rozpoľte a vykôstkujte.
- Nasleduje príprava cesta.
- Zemiaky nastrúhajte najemno alebo prelisujte a zapracujte do nich vajcia, maslo, cukor a citrónovú kôru.
- Potom prisypte múku s práškom do pečiva a rýchlo vypracujte pružné cesto.
- Podľa potreby pridajte pár lyžíc mlieka.
- Ihneď rozvaľkajte (veľkosť jednotlivých závinov zvoľte podľa potreby), potrite makovou náplňou, obložte slivkami (pokiaľ nie sú príliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
- Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 35 minút.