Zemiaky pečené s údeným a pórom

Zemiaky pečené s údeným a pórom

Tento recept na zapekané zemiaky s údeným mäsom, pórom a parmezánom je dokonale krémový a neuveriteľne jednoduchý na prípravu. Najviac ho oceníte počas chladných zimných večerov, kedy vás úžasne zahreje!

Čo budete potrebovať

  • 100 g masla, plus navyše v prípade potreby
  • 6 pórov, nakrájaných na tretiny
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • ¼ celého muškátového orieška, nastrúhaného
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 2 bobkové listy
  • 300 g nasekaného údeného mäsa
  • 25 g nastrúhaného parmezánu
  • 800 g múčnych zemiakov

Postup

  • Vo veľkej panvici rozpustite 50 g masla a pridajte pór.
  • Restujte na strednom plameni za občasného obracania 5–6 minút, kým pór ľahko nezhnedne a nezozlátne.
  • Vyberte pór, maslo nechajte v panvici.
  • Rúru rozohrejte na 200 °C.
  • Pridajte cesnak k maslu a niekoľko minút jemne restujte, kým sa nerozvonia.
  • Nastrúhajte muškátový oriešok a potom ho spolu s múkou vmiešajte k cesnaku a maslu.
  • Zvýšte teplotu na strednú a za stáleho miešania varte 2–3 minúty – zmes by mala byť hustá.
  • Postupne tenkým prúdom za stáleho miešania prilievajte kurací vývar – zmes by mala rýchlo zhustnúť, potom postupne rednúť, ale vždy zostať taká hustá, aby obalila zadnú stranu lyžice.
  • Pokiaľ je príliš riedka, prestaňte pridávať tekutinu a nechajte minútu prebublávať.
  • Akonáhle pridáte všetok vývar, prilejte mlieko rovnakým spôsobom, ale trochu rýchlejšie.
  • Mali by ste skončiť s lesklou omáčkou s konzistenciou smotany na šľahanie.
  • Pridajte bobkové listy a nechajte 2-3 minúty prebublávať.
  • Pór dajte do 1,5-litrovej zapekacej misy a posypte údeným mäsom.
  • Prelejte omáčkou a posypte parmezánom.
  • Jemne premiešajte, potom ochutnajte a okoreňte.
  • Na panvici rozpustite zvyšné maslo a dajte bokom.
  • Zemiaky olúpte, nastrúhajte nahrubo a vložte ich do dvojtej vrstvy mušelínu.
  • Pevne vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
  • Zemiaky nasypte do misy, prelejte rozpusteným maslom a trochou morskej soli a premiešajte rukami.
  • Nasypte do zapekacej misy na pórovú zmes a posypte trochou soli.
  • Pečte v rúre 50 minút.
  • Pokiaľ zemiaky hnednú nerovnomerne, rozpustite ešte trochu masla a potrite.
  • Keď pokrm zozlatne a začne bublať, vyberte zapekaciu misku z rúry, nechajte 5 minút odležať a potom podávajte.
Zapekané zemiaky s údeným mäsom, pórom a parmezánom v pekáči.
www.deliciousmagazine.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.