Tento recept na zapekané zemiaky s údeným mäsom, pórom a parmezánom je dokonale krémový a neuveriteľne jednoduchý na prípravu. Najviac ho oceníte počas chladných zimných večerov, kedy vás úžasne zahreje!
Čo budete potrebovať
- 100 g masla, plus navyše v prípade potreby
- 6 pórov, nakrájaných na tretiny
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- ¼ celého muškátového orieška, nastrúhaného
- 50 g hladkej múky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 bobkové listy
- 300 g nasekaného údeného mäsa
- 25 g nastrúhaného parmezánu
- 800 g múčnych zemiakov
Postup
- Vo veľkej panvici rozpustite 50 g masla a pridajte pór.
- Restujte na strednom plameni za občasného obracania 5–6 minút, kým pór ľahko nezhnedne a nezozlátne.
- Vyberte pór, maslo nechajte v panvici.
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Pridajte cesnak k maslu a niekoľko minút jemne restujte, kým sa nerozvonia.
- Nastrúhajte muškátový oriešok a potom ho spolu s múkou vmiešajte k cesnaku a maslu.
- Zvýšte teplotu na strednú a za stáleho miešania varte 2–3 minúty – zmes by mala byť hustá.
- Postupne tenkým prúdom za stáleho miešania prilievajte kurací vývar – zmes by mala rýchlo zhustnúť, potom postupne rednúť, ale vždy zostať taká hustá, aby obalila zadnú stranu lyžice.
- Pokiaľ je príliš riedka, prestaňte pridávať tekutinu a nechajte minútu prebublávať.
- Akonáhle pridáte všetok vývar, prilejte mlieko rovnakým spôsobom, ale trochu rýchlejšie.
- Mali by ste skončiť s lesklou omáčkou s konzistenciou smotany na šľahanie.
- Pridajte bobkové listy a nechajte 2-3 minúty prebublávať.
- Pór dajte do 1,5-litrovej zapekacej misy a posypte údeným mäsom.
- Prelejte omáčkou a posypte parmezánom.
- Jemne premiešajte, potom ochutnajte a okoreňte.
- Na panvici rozpustite zvyšné maslo a dajte bokom.
- Zemiaky olúpte, nastrúhajte nahrubo a vložte ich do dvojtej vrstvy mušelínu.
- Pevne vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
- Zemiaky nasypte do misy, prelejte rozpusteným maslom a trochou morskej soli a premiešajte rukami.
- Nasypte do zapekacej misy na pórovú zmes a posypte trochou soli.
- Pečte v rúre 50 minút.
- Pokiaľ zemiaky hnednú nerovnomerne, rozpustite ešte trochu masla a potrite.
- Keď pokrm zozlatne a začne bublať, vyberte zapekaciu misku z rúry, nechajte 5 minút odležať a potom podávajte.