Užite si túto jednoduchú a pritom úplne luxusnú prílohu, ktorá sa skvele hodí napríklad k pečenému mäsu akéhokoľvek druhu.
Ingrediencie
- 700 g nových zemiakov, očistených
- 2 a 1/2 lyžičky soli
- 1/4 šálky masla
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1/2 šálky 12% smotany
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať
- soľ a čerstvé čierne korenie podľa chuti
Postup
- Pridajte zemiaky do hrnca a zalejte 2 litre studenej vody.
- Vmiešajte soľ.
- Priveďte do varu na vysokom plameni.
- Akonáhle sa voda začne variť, znížte plameň a zemiaky varte odkryté 13–15 minút alebo kým nezmäknú.
- Neprevarujte, alebo sa rozpadnú.
- Ihneď sceďte a dajte bokom.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si smotanovú omáčku.
- Vo veľkej panvici rozpustite na strednom plameni maslo.
- Pridajte cesnak a restujte za častého miešania, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
- Vmiešajte múku a varte do svetlo zlatistej farby, asi minútu.
- Postupne zašľahajte kurací vývar a za stáleho šľahania varte do mierneho zhustnutia.
- Vmiešajte smotanu, kajenské korenie a parmezán.
- Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
- Zmes nechajte zhustnúť.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte podľa potreby viac mlieka.
- Premiešajte varené zemiaky so smotanovou omáčkou.
- Pred podávaním ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vyskúšajte aj naše recepty na svieže šaláty s čerstvou jarnou zeleninou !