Knedle sú tradičnou českou prílohou hlavne k omáčkam.
Veľa začínajúcich kuchárov sa ich bojí, ale chce to len dbať na určité zásady a zaručene sa povedú.
Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na žemľovú knedľu vrátane jedného pre celiakov.
Užite si to!
Naše recepty
Variť vo vode alebo v pare?
- Niekto knedle varí vo vode, iný zase v pare.
- Jedným z rozdielov je vonkajšia štruktúra knedlí .
- Pokiaľ knedlík varíte rovno vo vode, jeho vonkajšia strana bude lepkavá .
- Varenie v pare vám poskytne peknú jednotnú štruktúru s malými prasklinkami .
- Dôležitá je tiež doba varenia knedle , či už v pare alebo vo vode.
- Ak sa knedle varia príliš dlho, stvrdnú .
- Ak ich uvaríme a necháme v horúcej vode alebo prikryté v horúcom hrnci, knedľa sa stiahne a stvrdne .
- Najprv zložte hrniec zo sporáka, potom zdvihnite pokrievku a vyberte knedle.
- Nemalo by dôjsť k vyfúknutiu , vonkajšia šupka sa môže trochu zraziť, ale nie natoľko, aby to zmenilo skutočnú štruktúru knedle.
Žemľové knedle môžeme podávať ku klasickým omáčkam napr. kôprové, paradajkové, uhorkové. Ale vhodné sú aj k receptom s dusenou kapustou s mäsom či k mnohým druhom gulášov .
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!