Táto polievka nemusí byť vždy len pre vegetariánov. Je možné do nej jednoducho pridať kúsky slaniny či údeného mäsa.
Ingrediencie:
- 4 šálky čerstvých mladých žihľav
- 200 g slaniny
- 1 cibuľa
- 3 zemiaky
- 1/3 karfiolu
- niekoľko ružičiek brokolice
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky šľahačky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 PL masla
- čerstvá šťava z jedného citróna
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1 bobkový list
- tymian
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte maslo a domäkka na ňom povarte nakrájanú cibuľu, zemiaky, karfiol a brokolicu, približne 6-7 minút.
- V medziobdobí si nakrájajte na kocky slaninu a orestujte ju na panvici.
- Následne pridajte prelisované strúčiky cesnaku, bobkový list, vývar, horčicu, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
- Varte približne 10-15 minút, kým nebudete zelenina mäkká.
- V medziobdobí si umyte žihľavy, odstráňte z nich silnejšie stonky a pomocou horúcej a následne studenej vody ich blanšírujte.
- Potom listy žihľavy pridajte do hrnca a povarte 1-2 minúty.
- Prilejte citrónovú šťavu a ponorným mixérom alebo kuchynským robotom rozmixujte dohladka.
- Do pyré následne pridajte šľahačku a tymian.
- Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.