Žihľavová krémová polievka so slaninou

Žihľavová krémová polievka so slaninou

Táto polievka nemusí byť vždy len pre vegetariánov. Je možné do nej jednoducho pridať kúsky slaniny či údeného mäsa.

Ingrediencie:

  • 4 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 200 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 3 zemiaky
  • 1/3 karfiolu
  • niekoľko ružičiek brokolice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky šľahačky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 PL masla
  • čerstvá šťava z jedného citróna
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 bobkový list
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci zohrejte maslo a domäkka na ňom povarte nakrájanú cibuľu, zemiaky, karfiol a brokolicu, približne 6-7 minút.
  2. V medziobdobí si nakrájajte na kocky slaninu a orestujte ju na panvici.
  3. Následne pridajte prelisované strúčiky cesnaku, bobkový list, vývar, horčicu, soľ a korenie.
  4. Všetko dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
  5. Varte približne 10-15 minút, kým nebudete zelenina mäkká.
  6. V medziobdobí si umyte žihľavy, odstráňte z nich silnejšie stonky a pomocou horúcej a následne studenej vody ich blanšírujte.
  7. Potom listy žihľavy pridajte do hrnca a povarte 1-2 minúty.
  8. Prilejte citrónovú šťavu a ponorným mixérom alebo kuchynským robotom rozmixujte dohladka.
  9. Do pyré následne pridajte šľahačku a tymian.
  10. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.
Polievka zo žihľavy s orestovanou slaninou
zdroj: irenamacri.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.