Aj šalát môže byť delikatesa! Neveríte? Potom vyskúšajte nasledujúci recept na jednoduchý šalát z pečenej zeleniny s dresingom z javorového sirupu a tahini.
INGREDIENCIA
- 8 šálok (800 g) nakrájaného kelu
- 2 a 1/2 šálky (500 g) olúpané a na kocky nakrájané maslové tekvice
- 1 a 1/2 šálky (165 g) na tenké plátky nakrájané baby karotky
- 3 šálky (264 g) na štvrtky nakrájaného ružičkového kelu
- 1 polievková lyžica (15 ml) olivového oleja
- ½ šálky (65 g) pražených pekanových orechov, rozpolených alebo nakrájaných, plus viac podľa chuti
- ½ šálky (65 g) sušených brusníc a viac podľa chuti
Na dresing:
- ½ šálky (128 g) tahini pasty
- 1 a ½ lyžice (22 ml) javorového sirupu
- 2 lyžice (30 ml) citrónovej šťavy
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička soli
- ⅛ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
POSTUP
- Rúru predhrejte na 200 ° Celzia a plech vymažte tukom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Pripravený kel dajte do veľkej misy.
- Tekvicu, mrkvu a ružičkový kel rozložte na plech a pokvapkajte olivovým olejom.
- Pomocou gumovej stierky zeleninu poriadne premiešajte v oleji.
- Pečte 20-30 minút, kým zelenina nezmäkne (mrkva môže byť trochu nedopečená, ale to nevadí, pretože aj tak bude chutiť skvele).
- Medzitým si zmiešajú ingrediencie na dresing.
- Podľa potreby pridávajte vodu, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Ku kelu pridajte asi 1/2 dresingu a premiešajte.
- Nechajte kel chvíľu v dresingu odležať, zatiaľ čo sa zelenina pečie.
- Ku kelu pridajte pečenú zeleninu, opražené pekanové orechy a brusnice a potom pridajte zvyšok dresingu.
- Ak chcete, pridajte ďalšie pekanové orechy a sušené brusnice.
- Servírujte!
Máme pre vás tiež 9 najlepších receptov na konzervovanie tekvice alebo ako si ju vychutnať po celý rok. Inšpirujte sa!